Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Finanse > Nigdy nie popełniaj tego błędu dając napiwek. Dla kelnera to jak dostać w twarz
Zuzanna Kabot
Zuzanna Kabot 05.12.2024 06:30

Nigdy nie popełniaj tego błędu dając napiwek. Dla kelnera to jak dostać w twarz

kelner, talerz, jedzenie
Fot. Lefteris kallergis/Unsplash

Pozostawienie napiwku kelnerce lub kelnerowi to miły gest, który wyraża wdzięczność za wysokiej jakości obsługę. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób to zrobić, by nie popełnić gafy. Okazuje się, że jeden błąd jest szczególnie rażący i powinniśmy go unikać. Na co zwrócić uwagę przy dawaniu napiwku w restauracji czy kawiarni? Wyjaśniamy.

Zostawienie napiwku to miły gest

Na początku warto podkreślić, że w Polsce dawanie napiwku kelnerom w restauracjach czy kawiarniach nie jest obowiązkiem. W przeciwieństwie do niektórych krajów, na przykład Stanów Zjednoczonych, nie stanowi to u nas niepisanej normy kulturowej. Jednak dobrym zwyczajem jest zaokrąglenie rachunku, aby wyrazić zadowolenie z jakości obsługi.

Wiele osób decyduje się na zostawienie napiwku, ale spora część nie ma pojęcia, jaka to powinna być kwota i w jaki sposób należy ją przekazać obsłudze lokalu. Warto zatem wiedzieć, jakich zasad przestrzegać, aby nie narazić się na karcące spojrzenie personelu.

Poczta Polska wydała pilny komunikat. Polacy powinni zachować ostrożność Gęsta mgła nad Polską może zmylić. IMGW potwierdza, kryje się za nią duża zmiana

Jaką kwotę zostawić kelnerowi lub kelnerce?

Najlepszym rozwiązaniem będzie zostawienie napiwku w gotówce. Można również poprosić o doliczenie odpowiedniej kwoty do naszego rachunku i zapłacić kartą, ale w takiej sytuacji najczęściej napiwki są rozdzielane między pracowników i mogą być opodatkowane.

Jeśli chodzi o wysokość napiwku, to z reguły jest to 10-15 proc. wartości rachunku, choć niektórzy klienci są bardziej hojni. Co istotne, napiwki zwykle nie są doliczane do rachunku automatycznie. Takie rozwiązanie jest bardziej powszechne w przypadku obsługiwania większych grup.

Warto mieć na uwadze, że normy dotyczące wysokości napiwków nie wszędzie będą takie same i mogą różnić się w zależności od kraju. Przykładowo w Stanach Zjednoczonych zwykle zostawia się ok. 20 proc. wartości rachunku. 

Zobacz także: Padła "szóstka" w Lotto. Polska ma nowego milionera, zwycięzca zgarnie fortunę

Pod żadnym pozorem nie popełniaj tego błędu

Klienci, którzy chcą zostawić napiwek w restauracji czy kawiarni, powinni pamiętać, że nie należy zostawiać wyjątkowo niskich kwot. Jak podkreśla blog krytykakulinarna.com, jeżeli zostawimy obsłudze np. 48 groszy napiwku, to może zostać to odebrane nawet jako zniewaga dla kelnera.

Jednej rzeczy nie róbcie nigdy - nie zostawiajcie wysupłanych z kieszeni żółtych klepaków o łącznej wartości 48 gr. Dla kelnera to jak dostać w twarz - ostrzega autorka bloga, Magda Grzebyk.