BiznesINFO.pl Polska i Świat Nowe rozporządzenie KE już w mocy. Konsumenci dowiedzą się, ile trucizny pakują producenci do żywności
Pxhere

Nowe rozporządzenie KE już w mocy. Konsumenci dowiedzą się, ile trucizny pakują producenci do żywności

5 kwietnia 2021
Autor tekstu: Wiktoria Pękalak

Tłuszcze trans pod lupą

Od 2 kwietnia obowiązuje w Polsce rozporządzenie, na mocy którego producenci produktów spożywczych będą musieli przestrzegać limitów zawartości izomerów kwasów tłuszczowych trans, co oznacza, że od teraz produkty dostępne na sklepowych półkach będą odrobinę zdrowsze i bezpieczniejsze dla naszego zdrowia, ponieważ od teraz limit szkodliwej substancji na 100 g produktu, wynosi maksymalnie 2 g.

Limitem objęte są artykuły, w których tłuszcze trans występują naturalnie (mięso, mleko), ale także jedzenie powstające w sposób przemysłowy.

Niestety, nie oznacza to wcale, że my sami również będziemy bezpieczni, ponieważ tłuszcze trans, podobnie jak cukier, są już dostępne prawie w każdym produkcie, nawet takim, którego w ogóle byśmy o to nie podejrzewali, a producent wcale nie musi nikogo ostrzegać, że w jedzeniu znajduje się niebezpieczny środek. Taką informację zobaczymy tylko napisaną malutkim druczkiem na tyle opakowania.

Gdzie znajdziemy niebezpieczne tłuszcze

Narodowy Program Zdrowia stworzył specjalną e-bazę, w której znajdziemy produkty zawierające w składzie tłuszcze trans. Nie ma tam co prawda informacji o konkretnych markach, są jednak dane dotyczące kategorii produktów.

Na liście obok kostek rosołowych, których w Polsce używa się na potęgę i wszystkich zupek typu instant, znalazły się również koncentraty sosów.

Mnóstwo szkodliwej substancji znajdziemy także we wszelkiego rodzaju przekąskach. Mowa o wszystkich ciastkach, wafelkach, chipsach z fast foodach.

W kebabie z baraniną, czy wołowiną, który pewnie wielu z nas wydałby się zdrowszą alternatywą dla hamburgera, można znaleźć aż 1,05 g szkodliwej substancji na sztukę. Dużo tłuszczy trans dostarczy nam zjedzenie pizzy z serem. Jedząc całą, przyswajamy 2,31 g izomerów trans.

To jednak nie wszystko. Wspomniane kostki rosołowe dostarczają nawet 30 g szkodliwych związków w 100 g produktów, co oznacza, że w jednej kostce rosołowej znajduje się więcej szkodliwej substancji niż w całej pizzy - 2,55 g.

Konsekwencje spożywania tłuszczy trans

Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny uczula, że spożywanie tłuszczy trans może skutkować ciężkimi chorobami, m.in. sercowo-naczyniowe, podwyższony cholesterol, otyłość, czy cukrzyca.

- Nie ma ani jednej pozytywnej rzeczy na temat izomerów tłuszczowych trans, którą można by wymienić - zaznaczyła cytowana przez portal money.pl Mojska.

Obserwuj nas w
autor
Wiktoria Pękalak

Redaktor Biznesinfo. Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego, student filozofii. Wcześniej w miesięczniku "Teatr". Niestrudzenie projektuje zasadę ekwiwalencji z osi odbioru na oś kombinacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat