Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Handel > Podjęto decyzję o zamknięciu niegdyś najlepszej restauracji na świecie
Maria Gil-Sobczyk
Maria Gil-Sobczyk 10.01.2023 14:19

Podjęto decyzję o zamknięciu niegdyś najlepszej restauracji na świecie

1084px-Flickr - cyclonebill - Marengs og is af birk og honning
Aut. cyclonebill, CC BY-SA 2.0.

Restauracja Noma zostanie zamknięta. Ten kopenhaski lokal znalazł ważne miejsce na gastronomicznej mapie świata już wiele lat temu. Wyróżniono go trzema gwiazdkami Michelin i wielokrotnie uznawano za najlepszy w różnych rankingach. Zamknięcie restauracji nie oznacza jednak końca działalności firmy, gdyż Noma ma zmienić się w kulinarne laboratorium. 

Ostatnie dwa lata Nomy w dotychczasowej formie

Kopenhaska restauracja zakończy dotychczasową działalność w 2024 roku (sezon zimowy będzie ostatnim w dziejach lokalu). W ciągu 20 lat swojego istnienia Noma znacznie zwiększyła liczbę pracowników — z dwunastu do ponad stu.

Na świecie zasłynęła z unikatowej interpretacji kuchni skandynawskiej. Pięciokrotnie została mianowana przez brytyjski magazyn „Restaurant” najlepszą restauracją na świecie (tytuł przyznają szefowie kuchni, krytycy kulinarni, restauratorzy i smakosze). Ostatni raz te zaszczytne określenie przyznano Nomie w 2021 roku.

W przyszłości stary magazyn mieszczący się na nabrzeżu Christianshavn w Kopenhadze — dotychczasowa lokalizacja restauracji — znacznie zmieni swoje oblicze. Pracownicy Nomy planowali to przez ostatnie dwa lata.

Autorstwa paz.ca - noma Restaurant in Copenhagen - Main Entrance, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10291711
Aut. paz.ca - noma Restaurant in Copenhagen - Main Entrance, CC BY 2.0.

Nadchodzi Noma 3.0

W 2025 roku nasza restauracja przekształci się w gigantyczne laboratorium – pionierską kuchnię testową poświęconą pracy nad innowacjami żywnościowymi i opracowywaniem nowych smaków, która będzie dzielić się owocami naszych wysiłków jeszcze szerzej niż kiedykolwiek wcześniej — czytamy w oświadczeniu Nomy.

Firma podkreśla, że przestanie ją definiować określenie „restauracja”, choć czasami otworzy się na obsługę gości. Od 2025 roku będzie Nomą 3.0 — przede wszystkim organizacją działającą na rzecz przełomu w branży spożywczej i miejscem szlifowania wiedzy oraz praktycznych umiejętności kulinarnych.