Rekordowe podwyżki cen czekolady. Fatalne wieści dla klientów przed świętami
Polacy powinni przygotować się na nadchodzący wzrost cen produktów z czekolady. Zaledwie w przeciągu roku ceny kakao podskoczyły tak bardzo, że producenci czekolady nie mają wyjścia i muszą windować ceny swoich produktów. Przyczyn takiej sytuacji należy szukać w dwóch odległych krajach.
Kolosalne podwyżki cen kakao
Za około 70 proc. produkcji kakao na świecie odpowiadają dwa państwa – Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana. Według szacunków tegoroczne zbiory w obu krajach będą niższe aż o 30-40 proc. w porównaniu do tych z ubiegłego roku. W rezultacie globalna podaż kakao spadnie nawet o 20 proc. Jak w rozmowie z serwisem money.pl wyjaśnia starszy analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas Jakub Jakubczak, zaledwie w ciągu roku ceny kakao podskoczyło o około 90 procent.
Firmy zapłacą niższy podatek. Wystarczy, że zatrudnią te osobyW trzecim tygodniu października ceny kakao były na poziomie około 6900 dolarów za tonę. Oznacza to, że były o około 90 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2023 r. - tłumaczy Jakub Jakubczak.
Zmiany klimatu i liczne choroby
Wzrost cen kakao, szczególnie od producentów z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, można przypisać kilku kluczowym czynnikom. Pierwszym są zmiany klimatyczne. Regiony te doświadczają nieregularnych pór deszczowych i suchych, które wpływają na plony. Niespodziewane susze lub nadmierne opady doprowadzają do znacznie uboższych zbiorów.
Uprawy, których nie ucierpią w wyniku szalejącej pogody i tak są narażone na kolejne zagrożenia. Wirus CSSVD to śmiertelne zagrożenie dla kakaowców. Kolejnym jest wirus nekrozy kakao CONV oraz choroba grzybiczna Dark Blotch (ang. ciemna plama). Wszystkie te choroby powodują znaczne straty w uprawach cennej rośliny. Walkę z nimi utrudnia brak odpowiednich środków ochrony roślin oraz ograniczony dostęp do nowoczesnych technologii rolniczych.
fot. Pxhere
Migracje ludności i koszty eksportu
Kolejnym powodem takiej, a nie innej sytuacji na rynku kakao jest migracja ludności z terenów wiejskich do miast w poszukiwaniu lepszych warunków życia. Powoduje to niedobory siły roboczej w regionach uprawy kakao. Brak wystarczającej liczby pracowników w okresach zbiorów również ma wpływ na ilość i jakość zebranego kakao.
Doliczyć należy do tego rosnące koszty pracy, energii i transportu, co przekłada się na całkowity koszt produkcji kakao. Wzrost cen paliwa i transportu zwiększa koszty eksportu, co w konsekwencji podnosi cenę końcowego produktu na rynku międzynarodowym i w Polsce.
Obecnie tabliczka czekolady jest o 15-20 proc. droższa niż w 2022 roku i niemal 40 proc. droższa niż w roku 2019.