Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Eko > Topnieje lodowa zapora oddzielająca skażoną wodę od wód gruntowych
Joanna Leja
Joanna Leja 01.12.2021 01:00

Topnieje lodowa zapora oddzielająca skażoną wodę od wód gruntowych

EN 01005253 0232
YOSHIKAZU TSUNO

Dopływ wody gruntowej do zniszczonej 10 lat temu elektrowni jądrowej w japońskiej Fukushimie powstrzymuje lodowa zapora. Jednak bariera częściowo zaczęła topnieć, poinformował o tym operator obiektu. Grozi to połączeniem się wód gruntowych z wodą skażoną radioaktywnymi substancjami.

– Zapora lodowa, mająca powstrzymać dopływ wody gruntowej do zniszczonej elektrowni jądrowej w japońskiej Fukushimie, mogła częściowo stopnieć – poinformował operator elektrowni firma TEPCO.

Jak poinformował Reuters, powołując się na prezentację przygotowaną przez operatora elektrowni TEPCO wykryło topnienie zapory w czasie testów. Prace naprawcze mogą się rozpocząć już w grudniu.

Zapora lodowa ma chronić przed skażeniem

Zadaniem lodowej zapory jest ograniczenie dopływu wody gruntowej do zniszczonej elektrowni, gdzie w zbiornikach składowane są olbrzymie ilości wody skażonej radioaktywnymi substancjami.

Zbiorniki są już prawie przepełnione, a japoński rząd zatwierdził w kwietniu plan uwolnienia ponad 1 mln ton skażonej wody do oceanu, co wywołało protesty rybaków, części mieszkańców Fukushimy oraz rządów Korei Płd. i Chin.

Wypuszczenie wody z Fukushimy ma się rozpocząć około 2023 roku. Skażona woda została przefiltrowana przy użyciu zaawansowanych technologii, co pozwoliło usunąć z niej większość radioaktywnych izotopów.

Jednego z nich, trytu, nie da się jednak pozbyć, dlatego woda składowana jest obecnie w zbiornikach. Według zapowiedzi władz, przed spuszczeniem do morza woda ma być przefiltrowana i rozcieńczona, by spełnić krajowe i międzynarodowe normy dotyczące zawartości radioaktywnych izotopów.

Jak poinformowały japońskie media, stężenie trytu ma być 40 razy niższe niż przewidziane w krajowych standardach i mniej więcej siedem razy niższe niż norma Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla wody pitnej.