Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Handel > W jednym z największych krajów może całkowicie zabraknąć mięsa. Problem jest poważny
Stanisław Węgrowski
Stanisław Węgrowski 29.04.2020 02:00

W jednym z największych krajów może całkowicie zabraknąć mięsa. Problem jest poważny

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

USA: mięsa może zabraknąć

Wygląda na to, że mięso stanie się w USA towarem tak samo pożądanym jak papier toaletowy. Gdy pandemia dopiero się zaczynała, ze sklepów w ekspresowym tempie znikały środki czystości i właśnie papier toaletowy. Teraz może być tak z mięsem.Przetwórnie mięsa w USA znacznie ograniczyły swoją działalność. 

Jak podaje “Rz”, produkcja mięsa w USA obniżyła się o 25 procent. Analitycy podkreślają, że to olbrzymi spadek. Maleją też zapasy w hurtowniach. Departament Rolnictwa USA przekazał, że zapasy mrożonej wieprzowiny są mniejsze o 4 proc. Chodzi o blisko 300 mln kilogramów.

Zakłady w USA wstrzymały działalność

Przetwórnie mięsa w USA nie mogą pracować w pełnym wymiarze, a część z nich została zamknięta w powodu epidemii koronawirusa. Zakłady muszą być zdezynfekowane i wyczyszczone. Nie wiadomo, ile to może potrwać.

“Rz” zwraca uwagę, że zamknięto jedną z największych przetwórni mięsa w USA. Chodzi o zakład, którego właścicielem jest Smithfield Foods - mieści się w Sioux Falls w Południowej Dakocie. U pracowników zakładu potwierdzono zakażenie koronawirusem. Dwóch z nich zmarło, a blisko 800 ma infekcję. Problemy ma też Tyson Foods z Waszyngtonu. 

Rząd USA: mięsa wystarczy

Zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa na razie sytuacja w hurtowniach jest stabilna i wystarczy, aby sklepy w USA były zaopatrzone w mięso. “Rz” zaznacza, że i to może nie wystarczyć, jeśli Amerykanie zaczną szturmować sklepy w celu zrobienia zapasów mięsa.

Zdaniem ekspertów mięsa w sklepach nie powinno zabraknąć, ponieważ hurtownie przekazują prawie cały towar do sklepów. W USA zamknięte pozostają bary i restauracje. Ale ograniczenie działalności zakładów mięsnych może spowodować, że o świeże mięso może być ciężko.