BiznesINFO.pl Finanse Wanilia tylko dla bogatych. Jest teraz droższa od srebra
Biznesinfo.pl

Wanilia tylko dla bogatych. Jest teraz droższa od srebra

5 czerwca 2019
Autor tekstu: Kasper Starużyk

Wanilia - jeden z cenniejszych towarów ostatnich lat

Wanilia - przyprawa, która dodaje niezwykłego aromatu ciastom, konfiturom czy nawet nalewkom, teraz stała się niezwykle pożądanym towarem. Według doniesień Reuters cena kilograma wanilii osiągnęła wysokość…. 520 dolarów, czyli 500% więcej niż 5 lat temu! Warto zdać sobie sprawę, że srebro, jeden z cenniejszych kruszców, kosztuje “tylko” 500 dolarów. Krótko mówiąc, prawdziwe lody waniliowe to obecnie naprawdę przysmak dla bogatych.

Uprawa wanilii wymaga dużo pracy

Wanilia jako tropikalna roślina jest dosyć trudna w uprawie. Pochodząca z Meksyku i Ameryki Południowej została wprowadzona na tereny Madagaskaru przez Francuzów w XIX wieku. Obecnie 80% upraw wanilii znajduje się na Madagaskarze. W rodzimym, meksykańskim środowisku roślina ta jest naturalnie zapylana przez ptaki i owady, na Madagaskarze niestety trzeba robić to ręcznie, co już jest dużym utrudnieniem. Co więcej, wanilia kwitnie tylko przez jeden dzień w roku! Uprawa wanilii jest naprawdę ciężka, dodatkowo niegdyś rolnicy zajmujący się tym otrzymywali niewielką zapłatę za swoje zbiory, w rezultacie czego wielu rolników całkowicie zaprzestało uprawy wanilii zmniejszając podaż.

Moda na naturalne składniki zwiększyła zapotrzebowanie na wanilię

W przeszłości producenci zastępowali prawdziwą wanilię jej syntetyczną alternatywą zwaną waniliną. Pod względem smaku są dosyć podobne do siebie. Jednak wraz rosnąca świadomością konsumentów dotycząca składu żywności wzrosła potrzeba korzystania z prawdziwej wanilii. Mała podaż i wciąż rosnący popyt dały efekt historycznego wzrostu cen wanilii.

W unormowaniu cen tej przyprawy nie pomogły cyklony, które zniszczyły lwią część upraw wanilii na Madagaskarze. Efektem klęski żywiołowej było podskoczenie cen wanilii w marcu 2017 roku do poziomu 635 dolarów za kilogram!

Nie zapowiada się, aby w najbliższym czasie ceny tej przyprawy spadły do dawnego poziomu.

Obserwuj nas w
autor
Kasper Starużyk

Redaktor naczelny Biznesinfo. Wcześniej w Bankier.pl, gdzie zajmował się wyszukiwaniem najciekawszych informacji gospodarczych z Polski i świata. Dziennikarską pasję odkrył na festiwalu reklamowym Golden Drum w Słowenii. Absolwent ekonomii na wydziale prawa, administracji i ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego i międzynarodowych stosunków gospodarczych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a także copywritingu w Szkole Mistrzów Reklamy. Miłośnik historii Hanzy i Morza Bałtyckiego.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat