Wyjątkowo drogi Tłusty Czwartek. Ceny faworków u Magdy Gessler biją rekordy
Zbliżający się Tłusty Czwartek skłania Polaków do zakupów wielkich ilości słodyczy. Wizyta w cukierni może się jednak skończyć sporym zaskoczeniem, jeżeli chodzi o ceny. W przypadku faworków poszybowały one do góry do tego stopnia, że możliwe będzie ograniczenie apetytu na końcu karnawału.
Słodka gorączka
Okres karnawału powoli zbliża się do końca. Jest to jednoznaczna wskazówka, że za rogiem czai się najbardziej słodki dzień w roku - czyli Tłusty Czwartek. Tego dnia do cukierni w całym kraju ustawiają się długie kolejki, a sprzedawcy wprowadzają atrakcyjne rabaty i promocje na swoje produkty.
Jednak nawet i te promocje nie w każdym przypadku pozwolą na delektowanie się wielkimi porcjami słodkości. Z doniesień serwisu superbiz.se.pl wynika bowiem, że w tym roku sytuacja na rynku faworków nie wygląda najlepiej pod względem cenowym.
Zajedziesz pod Biedronkę i ogromnie się zdziwisz. Jest komunikat, na klientów czeka niespodziankaCeny faworków
Nawet kupując małe ilości faworków bardzo szybko można zauważyć, że w porównaniu z poprzednimi latami jest znacznie drożej. Są tacy, którzy kupowaliby je na kilogramy, jednak zarówno oni, jak i osoby kupujące małe porcje będą musieli sięgnąć głębiej do portfela.
Ceny zależą standardowo od miejsca, chociaż znacznych różnic nie należy się spodziewać. W piekarniach cena za kilogram faworków wynosi ok. 120 zł, co daje cenę ok. 12 zł/100 g. Z kolei w cukierniach minimalne ceny zaczynają się od 16 zł/100 g (160 zł/kg), w niektórych przypadkach sięgając nawet 18 zł/100g.
Jaka cena faworków u Magdy Gessler?
Niektórych mogą z kolei skusić faworki przygotowywane przez znane osobistości, jak np. Magdę Gessler. Trzeba się jednak przygotować w tym przypadku na gigantyczne wydatki. W należącej do niej cukierni “Słodki Słony” w Warszawie, 100 g faworków kosztuje niebagatelną kwotę - ok. 20 zł.
źródło: superbiz.se.pl