Drożyzna nie odpuszcza. Raport UCE Research i Wyższej Szkoły Bankowej
W styczniu 2023 roku codzienne zakupy zdrożały średnio o 20 proc. rok do roku - wynika z raportu UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych.
Drogi nabiał
Autorzy badania sprawdzili oferty 37 tys. sklepów, w sumie 100 artykułów codziennego użytku najczęściej kupowanych przez Polaków.
Najbardziej podrożał nabiał - jaja o 41,3 proc, a mleko o 27,9 proc. rdr.
– Najwyższy skok cen nabiału wynika z rosnących kosztów produkcji. Są one spowodowane wzrostem kosztów zużycia energii i ciepła oraz podwyżką wynagrodzeń. Dodatkowo wytwórcy notują spadek opłacalności produkcji i sprzedaży towarów z tej kategorii, z uwagi na drożejące pasze i spadek cen mleka na świecie. Ponadto muszą mierzyć się z drogą transformacją produkcji, aby spełniać nowe warunki unijnej polityki rolnej. W dostosowaniu się do europejskich standardów brakuje im wsparcia naszego rządu. Mniejsza ilość towaru wyprodukowanego na rynek krajowy oznacza wzrost cen dla konsumentów – wyjaśnia dr Edyta Wojtyla z Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu.
Drugie miejsce zajęła chemia gospodarcza - 27,5 proc. rdr. a trzecie produkty sypkie, takie jak kasza jęczmienna, płatki kukurydziane czy mąka.
Wzrost cen pieczywa
Na czwartym miejscu znalazło się pieczywo, gdzie odnotowano wzrost cen o 24,4 prc. rdr.
Rząd planuje wprowadzenie niższych cen dla małych piekarni, jednak eksperci sądzą, że na ceny wpływa głównie wzrost cen zbóż oraz energii i transportu.
– W obniżeniu dynamiki pieczywa nieco pomoże wprowadzenie niższych cen gazu dla małych piekarni. Jednak nie spodziewam się, żeby był to kluczowy czynnik. Pieczywo wciąż będzie drogie z uwagi na wysokie ceny zboża oraz energii – przewiduje Marcin Luziński, ekonomista z Santander Bank Polska.