BiznesINFO.pl Polska i Świat Gastronomia otwarta, ale nie w Polsce. Bułgaria otwiera całą branżę 1 marca
Pixabay, WikimediaImages

Gastronomia otwarta, ale nie w Polsce. Bułgaria otwiera całą branżę 1 marca

25 lutego 2021
Autor tekstu: Kamila Jeziorska

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego bułgarski rząd zdecydował się otworzyć gastronomię

  • W jakim reżimie sanitarnym będą funkcjonować lokale gastronomiczne

  • Jak wygląda sytuacja gastronomii w Polsce

Gastronomia w Bułgarii otwarta

Gastronomia w Bułgarii będzie wracać do normalności już od 1 marca - zapowiedział tamtejszy premier Bojko Borisow . Szef bułgarskiego rządu podkreśla, że 350 tys. osób, które zostały zaszczepione oraz tych, którzy zachorowali i wyzdrowieli, może przeciwstawić się trzeciej fali pandemii COVID-19.

Portal bankier.pl powołując się na słowa Borisowa przypomina, że w Bułgarii zaszczepiono już ponad 150 tys. obywateli, natomiast 200 tys. zostało wyleczonych z COVID-19. - Pozwala to na zniesienie praktycznie ostatnich restrykcji przeciwepidemicznych w kraju - mówił premier cytowany przez portal.

Bojko Borisow podkreślił, że w Bułgarii restrykcje są jednymi z najlżejszych, a od 1 marca ludzie w ogóle nie będą ich odczuwać. Otwarcie kolejnej branży w Bułgarii świadczyć ma o zmasowanej kampanii szczepień w kraju - informuje bankier.pl.

Zaskakiwać może jednak, że decyzja o otwarciu gastronomii w Bułgarii zapadła mimo wzrostu zakażeń w tym kraju. Ostatnie dwa dni w Bułgarii przyniosły ze sobą największe wskaźniki zakażeń w kraju od początku roku.

Gastronomia w Polsce ledwo przędzie

"Ośrodki szczepień powstały w szpitalach, punktach zdrowotnych w mniejszych miejscowościach, a do kampanii włączyła się część lekarzy rodzinnych " - informuje portal. Dziennie szczepionych jest nawet 15 tys. obywateli.

Z kolei w Polsce do tej pory zaszczepiono ponad 2 mln obywateli. W tym prawie milion osób przyjęło już drugą dawkę szczepionki przeciw COVID-19. Eksperci informują, że aby wygasić epidemię w naszym kraju szczepieniu musi poddać się od 40 do 70 proc. populacji.

Podczas, gdy inne kraje powoli otwierają się na powrót o normalności, Polska wciąż woli dmuchać na zimne . Rządzący cały czas podkreślają, że gastronomia w naszym kraju będzie jedną z ostatnich otwartych branż i na ten moment wciąż musi funkcjonować wyłącznie na wynos.

Prowadzi to do buntu właścicieli lokali gastronomicznych, którzy otwierają swoje knajpy. Nie brakuje także Polaków , którzy wspierają podobne działania i chętnie goszczą w progach otwartych restauracji.

Obserwuj nas w
autor
Kamila Jeziorska

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych na UKSW i studentka ostatniego roku politologii i dziennikarstwa. Uważa, że dziennikarstwo to nie tylko zawód, ale też misja. Uwielbia Stany Zjednoczone, jamniki i serial "House of Cards". Najbardziej lubi pisać na tematy polityczne i społeczne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat