GIS wydało pilne ostrzeżenie, skorupki jaj są zakażone. Bakteria wywołuje wymioty i biegunkę
GIS alarmuje przed skorupkami jaj. Na skorupkach partii jaj wykryto bakterie salmonelli. Bardzo łatwo można się zarazić.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
W których jajkach wykryto bakterie salmonelli
-
Jakie skutki może powodować salmonella
GIS alarmuje o salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wykryciu Salmonelli Eneritidis na powierzchni jaj konsumpcyjnych. Bakterie salmonelli zostały wykryte podstawie specjalistycznych badań.
Jak przestrzega GIS, spożycie jaj bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do przenoszenia bakterii na inne powierzchnie. Warto wiedzieć, że bakterie salmonelli prowadzą do poważnych powikłań zdrowotnych.
Bakterie salmonellozy prowadzić mogą do szeregu powikłań związanych z układem pokarmowym. Choroba wywołana pałeczkami salmonelli jest szczególnie niebezpieczna dla osób starszych i dzieci.
Komunikat GIS informuje o produkcie "Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże", 10 szt., za produkcję odpowiada INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.
Data spożycia jaj to 24 czerwiec 2021 r., nadruk na skorupkach to 2PL30251355 K1A.
Klienci, którzy zakupili produkt mogą go wyrzucić lub spożywać wyłącznie po obróbce termicznej. Istnieje możliwość zwrotu produktu pod numerem telefonu 606-990-211 - do identyfikacji niezbędne jest opakowanie po jajkach.
Jak czytamy, zakład w wyniku przeprowadzonej kontroli wewnętrznej do tej pory nie wykrył niezgodności, zarówno w procedurach sanitarnych jak i badaniach laboratoryjnych. GIS dodaje, że sprawa jest dalej wyjaśniana.
Producent jajek rozpoczął wycofywanie partii produktu z obiegu.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl