Rośnie produkcja cukru. Do spadku cen droga jeszcze daleka
Według prognoz ekspertów, produkcja cukru w Unii Europejskiej w tym roku ma wzrosnąć o 4 proc. Nie oznacza to jednak spadku cen, ponieważ deficyt tego produktu nadal będzie spory.
Najwyższe ceny cukru
Obecnie sytuacja cukru na rynku jest niewesoła. Jak wynika z danych Eurostatu przytaczanych przez Interię, w marcu cena cukru w Polsce była wyższa o 82 proc. rdr.
To jeden z najwyższych wzrostów w całej Unii - średnia wynosi 61 proc. Większe podwyżki zanotowały tylko Estonia i Czechy, odpowiednio 97 i 98 proc.
Problem na całym świecie
Nic nie dzieje się jednak bez powodu. Z informacji Interii wynika, że na tak wysokie ceny główny wpływ ma sytuacja na światowych rynkach. Wzrósł indeks cen żywności FAO spowodowany przez spadki produkcji cukru w Indiach i Chinach , zaś londyńska giełda odnotowała najwyższą cenę tego surowca od 2011 roku.
Tymczasem w Unii do problemów z cukrem dołożył się spadek upraw buraków cukrowych we Francji . Jest to spowodowane wydaniem zakazu stosowania neonikotynoidów przy uprawach przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości.
Ceny nie spadną
Jak powiedział Interii Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce, tegoroczna produkcja cukru w naszym kraju ma wzrosnąć . Nie oznacza to, że będzie lepiej.
Zdaniem Gawryszczaka, ceny nie spadną przez najbliższe dwa lata . Będą dalej rosły lub - w najbardziej optymistycznym wariancie - pozostaną na obecnym poziomie.