Sprawdzili ceny u Magdy Gessler na jarmarku w Warszawie. Tyle życzy sobie za jednego pieroga
Sezon jarmarków bożonarodzeniowych oficjalnie się rozpoczął. Na Rynku Starego Miasta w Warszawie stanęły stoiska z ozdobami świątecznymi, a punkty gastronomiczne kuszą gorącymi napojami i tradycyjnymi daniami. Wśród wystawców znalazła się także restauracja „U Fukiera”, znany lokal Magdy Gessler. Jednak wysokie ceny świątecznych przysmaków mogą skutecznie odebrać apetyt. Z jakimi cenami potraw i napojów należy się liczyć?
Ruszył jarmark w Warszawie
Jak co roku na warszawskiej Starówce można odwiedzić jarmark bożonarodzeniowy.Zgodnie z oficjalnymi zapowiedziami główny Jarmark Bożonarodzeniowy rozpoczął się w sobotę, 23 listopada 2024 r., na Międzymurzu Piotra Biegańskiego — od Kolumny Zygmunta aż po Wąski Dunaj — i potrwa do 6 stycznia 2025 r. Świątecznie udekorowane stragany przyciągają wielu warszawiaków oraz turystów z kraju i zagranicy, którzy chętnie uczestniczą w wydarzeniu, nawet mimo wysokich cen, nieczynnego jeszcze lodowiska i ograniczonej oferty.
Wśród wielu kramów jest także budka restauracji Magdy Gessler, czyli znanej niemal wszystkim Polakom restauratorki i właścicielki kilkunastu restauracji. Do prowadzącej “Kuchenne rewolucje” należy również jeden ze świątecznych straganów, a mianowicie “U Fukiera”. Ile zapłacimy tam za świąteczne potrawy? Portal Wirtualna Polska podał ceny poszczególnych dań.
Ile kosztują pierogi na straganie Magdy Gessler? Ceny zaporowe
“U Fukiera” słynie z kuchni polskiej i tradycyjnych warszawskich potraw, jednak ich ceny mogą zdziwić odwiedzających. Spacerowicze mają możliwość skosztowania szerokiego wyboru dań i napojów, które nierozłącznie kojarzą się z suto zastawionym stołem na święta Bożego Narodzenia. W menu znalazły się klasyczne pozycje, takie jak grzane wino, gorąca czekolada czy nalewki, a także bardziej sycące dania – od kiełbasy z grilla, przez pierogi, po pajdę ze smalcem.
Magda Gessler zaprasza odwiedzających jarmark do spróbowania „świątecznych specjałów”. W ofercie “U Fukiera” znajdziemy m.in. czerwony barszcz serwowany w kubku za 17 zł oraz staropolski bigos z mięsem i grzybami w cenie 25 zł. Gulasz cielęcy lekko pikantny to wydatek rzędu 30 zł, natomiast za kiełbasę serwowaną z tartym chrzanem i musztardą zapłacimy 25 zł. Osoby chcące spróbować piernika nadziewanego śliwkami, wydadzą 15 zł.
W świątecznym menu nie mogło oczywiście zabraknąć pierogów i to właśnie one budzą największe emocje odwiedzających, a właściwie ich stosunkowo wysoka cena. Pojedynczy podsmażany pieróg z kapustą i grzybami został wyceniony na 10 zł.
Grzaniec, domowe wino i inne napoje u Magdy Gessler - ceny
Na warszawskim jarmarku bożonarodzeniowym większość stoisk oferuje grzane wino w cenie od 20 do 25 zł za kubek. U Magdy Gessler 250 ml tego napoju w papierowym kubku kosztuje 25 zł. W gratisie otrzymujemy natomiast wydruk autografu celebrytki.
W ofercie lokalu znajdziemy również prosecco za 33 zł (200 ml) oraz domowe wino w cenie 35 zł za 185 ml. Można też skosztować zimowej herbaty z nalewką pigwową, której cena wynosi 25 zł. Za najzwyklejszą herbatę lub kawę trzeba zapłacić 16 zł. Co ciekawe, taka sama cena dotyczy popularnych napojów gazowanych, takich jak Coca-Cola, Sprite i tonic. Natomiast gorąca czekolada kosztuje 22 zł.
Czy to wysoka cena? To już każdy musi ocenić samodzielnie, biorąc pod uwagę swoje potrzeby i możliwości finansowe. Wkrótce okaże się, czy internet zaleją "paragony grozy" wstawiane przez uczestników imprezy.
Czytaj więcej: Ta moneta jest warta fortunę. Była wybijana w Polsce
Czytaj więcej: Black week w Lidlu. Szykuje się wielkie polowanie na jeden produkt
Źródło: WP