Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl Handel Takie wieści tuż przed świętami. Wycofują ze sprzedaży popularny produkt. GIS alarmuje
Tuż przed świętami wycofują ze sprzedaży popularny produkt. GIS alarmuje

Takie wieści tuż przed świętami. Wycofują ze sprzedaży popularny produkt. GIS alarmuje

17 kwietnia 2025
Autor tekstu: Sylwia Nowosińska

Zbliża się Wielkanoc - czas, kiedy Polacy spędzają czas na pieczeniu i konsumpcji świątecznych ciast. Podczas zakupów składników do naszych wielkanocnych przysmaków powinniśmy uważać szczególnie na jeden składnik. Inspektorzy sanitarni w wyniku kontroli wykryli w nim szkodliwe substancje. Ciasta z taką zawartością lepiej nie podawać rodzinie.

Niebezpieczne substancje wykryto podczas kontroli

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontaktowały się z firmą VOG Polska Sp. z o. o. ze Skierniewic, która była odpowiedzialna za pakowanie produktu poddanego kontroli. Ma on wkrótce zostać wycofany z obrotu. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów cały proces monitorują przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Na stronie GIS znajdziemy szczegółowe dane dotyczące wyglądu opakowania, numeru partii i daty ważności produktu, który może być szkodliwy dla zdrowia. Lepiej sprawdzić zawartość naszych kuchennych szafek, zanim zabierzemy się za pieczenie ciast.

W Zakopanem znów zdzierają "dutki" z turystów. Za nic mają wyrok sądu
Jeden z ulubionych sklepów Polaków ogłasza zwolnienia. Kilkaset etatów do likwidacji

Jak mogło dojść do zanieczyszczenia popularnego produktu?

Jak poinformował GIS, chodzi o żółto-zielone opakowania o pojemności 500 g zawierające mak marki Kresto, który przed Wielkanocą Polacy chętnie wykorzystują do ciast. W wyniku kontroli wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium maku w produkcie o numerze partii: L250281V123 i dacie minimalnej trwałości do 31 stycznia 2026 roku. Co zrobić, jeżeli znajdziemy ten produkt w swojej kuchni?

Nasiona maku wykorzystywane podczas przyrządzania popularnego na wielkanocnych stołach makowca zbierane są z rośliny mak lekarski (Papaver somniferum L.), która zawiera naturalne alkaloidy opium. W dużej ilości są to substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli dostaną się do organizmu w zbyt dużej dawce, mogą spowodować m.in. biegunkę i wymioty. Przy poważnym przedawkowaniu konsekwencje mogą być opłakane.

Zrzut ekranu 2025-04-17 121030.png
Tak wygląda opakowanie produktu, który wzbudził wątpliwości kontrolerów GIS. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Zrzut ekranu 2025-04-17 121128.png
Jeżeli kupiliśmy taki mak, sprawdźmy numer partii i datę przydatności do spożycia. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny.

Same nasiona maku nie zawierają alkaloidów, ale mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Jeżeli kupiliśmy produkt z podanej partii, nie powinniśmy w żadnym wypadku wykorzystywać go do ciasta, ani żadnych innych potraw. Najlepiej po prostu go wyrzucić.

Zwracajmy uwagę na to, co wkładamy do koszyka przed świętami

Skąd wiadomo, że normy szkodliwych substancji w maku zostały przekroczone? Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

Dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, gdzie i jaki mak kupujemy przed świętami wielkanocnymi. Na opakowaniu należy sprawdzać oznaczenia i znaleźć to, które wskazuje, że mak jest przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów. Upewnijmy się, że pochodzi od sprawdzonego sprzedawcy i jest dostępny w szczelnym oryginalnym opakowaniu zawierający, wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia.

Polska rodzinna firma ma plan, jak zarobić na wojnie Trumpa z Chinami. Właściciel mówi to wprost
Lidl szaleje przed Wielkanocą. Ulubiony sprzęt Polaków w promocyjnej cenie. Każdy chce mieć to w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Nowosińska

Dziennikarka i wydawczyni portalu Biznes Info. Absolwentka politologii oraz dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pracowała w "Dzienniku Polskim" i “Fakcie”. Zajmuje się tematami m.in. z zakresu prawa, polityki społecznej, gospodarki i nieruchomości.

Kontakt: sylwia.nowosinska@biznesinfo.pl

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat