Upadła jedna z największych firm drobiarskich w Polsce. Setki osób zostanie bez pracy
Smutny koniec firmy Res–Drob. Największa firma drobiarska w województwie podkarpackim upadła. Pracę straci 270 osób.
Sąd ogłosił upadłość
Spółka poinformowała w oświadczeniu, że Sąd Rejonowy w Rzeszowie V Wydział Gospodarczy Sekcja ds. Upadłościowych i naprawczych wydał postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB Sp. z o.o. z/s w Rzeszowie oraz wyznaczeniu syndyka.
- Nasza Spółka na skutek zmian gospodarczych nastawiona była na nie tyko na zapewnienie produktu dla odbiorców indywidualnych, lecz także dla szeroko rozumianego przemysłu horeca ( hotelowego i restauracyjnego) – czytamy w komunikacie.
Do upadku doprowadziła m.in. pandemia Covid 19
Firma podaje, że czynnikiem zewnętrznym, niezależnym od spółki, który doprowadził do pogorszenia się sytuacji finansowej przedsiębiorstwa była pandemia Covid 19 , która wybuchła w pierwszym kwartale 2020 roku. Od tego czasu drastycznie zmalały przychody spółki na skutek zamrożenia działania branży hotelowej i restauracyjnej.
Firma jest winna pracownikom około 1,9 mln zł , a jej wszystkie długi wynoszą prawie 180 milionów złotych .
- Pomimo podejmowania wielu działań i prób, podjętych działań restrukturyzacyjnych, nie udało się osiągnąć zamierzonego celu w postaci utrzymania płynności finansowej Spółki - podaje spółka.
„Także jako duże przedsiębiorstwo nasza Spółka nie mogła skorzystać z powszechnie dostępnych produktów w ramach wsparcia tarcz antycovidowych.” – wyjaśnia spółka.
Czym zajmowała się firma Res-Drob
Poza dystrybucją mięsa drobiowego na terenie Polski, firma działała na rynku europejskim. Res-Drob eksportował swoje produkty także do krajów afrykańskich oraz azjatyckich.
50 procent mięsa spółka eksportowała do Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czech, Słowacji, Bułgarii i Rumunii, a także do Wietnamu, Hongkongu i do krajów Afryki Środkowej.
W jej asortymencie znajdowało się zarówno świeże, jak i mrożone mięso z kurczaka, a także świeże i aromatyczne podroby z kurcząt.