Wycofują ze sklepów lubiany ser. Podejrzenie obecności groźnej bakterii, jest komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem lubianego sera. W produktach pochodzących z kilku partii wykryto możliwą obecność groźnej bakterii. Osobom, które spożyją produkt, może grozić silne zatrucie.
GIS ostrzega przed spożyciem lubianego sera
GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, to instytucja, której zadaniem jest czuwanie nad zdrowiem publicznym i bezpieczeństwem sanitarnym. Zajmuje się między innymi kontrolą warunków sanitarnych w miejscach publicznych, zakładach pracy, szkołach etc . Odpowiada także za nadzór nad jakością wody i żywności , zwalczanie chorób zakaźnych i ocenę higieny pracy.
![GIS](https://images.iberion.media/images/origin/East_News_256b563a6b.jpg)
Zadaniem GIS jest także informowanie o potencjalnych zagrożeniach związanych ze spożyciem produktów, które nie spełniają określonych norm. Inspektorat kontroluje artykuły spożywcze, m.in. badając próbki, prowadząc badania mikrobiologiczne i chemiczne, sprawdzając warunki ich przechowywania oraz wydając decyzje o wycofaniu ich ze sprzedaży. Niedawno poinformowano o usunięciu ze sklepowych półek określonych partii lubianego sera.
Lubiany ser wycofany ze sklepów
GIS wydał komunikat, w którym poinformował o usunięciu ze sklepowych półek kilku partii francuskiego sera Morbier AOP . Decyzja o wycofaniu produktu ze sprzedaży objęła sery pochodzące z partii, których objęto poniższymi terminami ważności:
29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
![ser morbier](https://images.iberion.media/images/origin/ser_morbier_a49c186b0d.png)
Powodem wycofania ze sprzedaży sera Morbier AOP jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli (STEC) w określonych partiach. Spożycie produktu może poskutkować silnym zatruciem.
Zalecenia GIS
Wśród objawów zarażenia bakterią e coli znajdują się silne skurcze i bóle brzucha, nudności, wymioty i gorączka. Zaniedbane zakażenie może doprowadzić do małopłytkowości, niewydolności nerek i niedokrwistości hemolitycznej — podaje RadioZET.pl.
Należy stosować się do zaleceń GIS, które w tym przypadku ograniczają się do dwóch punktów:
- N ie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem,
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu, prowadzony przez producenta i dystrybutorów — informuje GIS.