BiznesINFO.pl Polska i Świat 5 mln. ton jedzenia jest marnowanych. Goodvalley wyszło z ważnym apelem
Pxhere

5 mln. ton jedzenia jest marnowanych. Goodvalley wyszło z ważnym apelem

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Joanna Leja

Ceny niemal wszystkiego rosną w zastraszającym tempie, zbliżają się święta, a każdy chciałby tradycyjnie zastawić swoje stoły pysznościami. Warto jednak pamiętać o tym, że często to jedzenie się marnuje przez to, że nie jesteśmy w stanie przejeść tego wszystkiego, co przygotujemy. Goodvalley, polski producent mięsa apeluje, aby te święta były zrównoważone.

Niestety, mimo własnych doświadczeń z poprzednich lat czy wielu dostępnych badań i raportów dot. marnotrawstwa – wciąż kupujemy i gotujemy za dużo, przez co sporą część z tego wyrzucamy, szkodząc planecie.

Co roku w Polsce prawie 5 mln ton żywności trafia do kosza, z czego aż 60 proc. marnuje się w naszych domach. Eksperci podpowiadają, jak możemy tego uniknąć, postawmy na jakość, nie na ilość. Idąc do sklepu, nie napełniajmy toreb po brzegi. Róbmy zakupy świadomie – kupujmy mniej, ale lepiej. Dzięki temu, po świętach nie wyrzucimy jedzenia, a nasza rodzina będzie miała okazję smakować najlepszych potraw.

– Jako społecznie i klimatycznie odpowiedzialna firma, nie chcemy pozostawać bierni wobec ogromnej ilości marnowanej żywności. Zachęcamy, by tegoroczne święta przygotować w duchu „mniej, ale lepiej”. Wierzymy, że takie podejście może przyczynić się do ograniczenia wyrzucanego jedzenia do minimum, tym samym przysługując się środowisku. Z naszej strony zapewniamy najwyższej jakości mięso i wędliny, które wytwarzamy w sposób zrównoważony, z chowu bez antybiotyków, osiągając przy tym zerowy ślad węglowy – mówi Paweł Nowak, prezes Goodvalley.

Goodvalley to firma, która stara się kompleksowo dbać o cały proces wytwarzania mięsa według idei „od pola do stołu” – dba o zwierzęta, prowadzi własne uprawy, stanowiące bazę do pasz, wykorzystuje odpady z upraw dla użyźniania pól lub jako paliwo do własnych biogazowni, a także ogranicza transport, materiały i zasoby, aby zmniejszyć zanieczyszczenie.

Zrównoważone święta

Wiele osób w czasie świąt, zamiast odpocząć i całkowicie oddać się świątecznemu relaksowi ganiają między kuchnią, a galerią handlową. Warto pamiętać, nie tylko o tym, aby utrzymać równowagę na stole, ale i we własnej głowie.

Obserwuj nas w
autor
Joanna Leja

Redaktorka Biznesinfo. Wcześniej związana z takimi redakcjami jak bankier.pl, money.pl i wroclaw.pl. Poza śledzeniem najważniejszych wydarzeń, fotografuje z ziemi i z przestrzeni powietrznej. Absolwentka komunikacji korporacyjnej i public relations na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu oraz Dziennikarstwa i public relations na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat