Popularny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje: natychmiast go wyrzuć!
W popularnym artykule spożywczym wykryto groźną bakterie. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać wskazanego produktu. Takie działanie może skutkować pojawieniem się niebezpiecznej choroby. Co zrobić, jeśli wystąpią jej objawy? Sprawdzamy szczegóły.
GIS bije na alarm. Lepiej sprawdź, czy masz to w lodówce
11 grudnia Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu rybnego , do tej pory dostępnego w wielu popularnych sklepach. Producent podjął już niezbędne kroki w celu wycofania artykułu ze sprzedaży , ale warto również zachować czujność na własną rękę. Nadzór nad tym procesem sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
O jaki dokładnie produkt chodzi? Mowa o “Śledziu z porem” marki Perła. W komunikacie czytamy, że wykryta bakteria może powodować groźną chorobę: listeriozę. Jakie są jej objawy i czym to grozi?
Produkt wycofany ze sklepów. Jest niebezpieczny dla zdrowia
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą — przestrzega GIS w oficjalnym komunikacie.
Apel o nie spożywanie produktu dotyczy tylko jednej partii. Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły, które możemy sprawdzić na opakowaniu, jeśli artykuł już znalazł się w naszej lodówce:
- nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g lub 1000 g.
- numer partii: 27.11.2024,
- termin przydatności do spożycia: 25.12.2024,
- producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807.
Co jednak w sytuacji, gdy już spożyliśmy ww. produkt? GIS zaleca, by nie ignorować niepokojących objawów. W razie ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, ponieważ skutki choroby mogą być poważne.
Listerioza. Objawy i leczenie
Choroba wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes może być szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, noworotków oraz osób z osłabioną odporością . Jak podaje GIS, u osób dorosłych objawy mogą być niewidoczne, natomiast u osób z grupy ryzyka sygnałem ostrzegawczym będą obawy grypopodobne oraz infekcje dróg moczowych. Konsekwencją listeriozy w skrajnych przypadkach może być zapalenie opon mózgowych, obumarcie płodu i sepsa . W leczeniu choroby stosuje się terapię antybiotykową.
Głowny Inspektorat Sanitarny dodaje, że
listeriozą można zarazić się także na inne sposoby
. Warto więc przestrzegać zasad higieny na każdym etapie przygotowywania żywności, a także myć ręce przed posiłkiem, po kontakcie ze zwierzętami czy po wyjściu z toalety. Ważne jest również by stosować właściwe środki ochronne na farmach zwierząt.