Sanepid pilnie ostrzega. Mięso wycofane ze sprzedaży, znaleziono groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii produktu mięsnego, w którym została wykryta bakteria E. coli. Osoby, które wcześniej produkt ten już zakupiły, pod żadnym pozorem nie powinny go spożywać. Sanepid przestrzega przed groźnymi dla zdrowia konsekwencjami.
Groźna bakteria w tatarze
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii tatara wołowego produkowanego przez firmę Łuków, została wykryta bakteria Escherichia coli. Natychmiast zostały podjęte odpowiednie działania, a mięso zostało wycofane ze sprzedaży.
Obecność bakterii potwierdzono w czterech z pięciu badanych próbek tatara wołowego - poinformował GIS.
Część partii, która została już jednak zakupiona, wciąż więc stanowi zagrożenie dla konsumentów.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli mamy w domu tatar tej firmy?
Spożycie może doprowadzić do ”poważnych konsekwencji zdrowotnych”
Niestety, wycofanie produktu ze sprzedaży nie jest jeszcze wystarczającym działaniem zapobiegawczym . Jak podkreśla sanepid, ”zakażenie bakterią E.coli może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych". W opublikowanym komunikacie GIS ostrzega :
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsekwencjami spożycia zakażonego tataru może być m.in. krwotoczne zapalenie okrężnicy
. Zdecydowanie rzadziej będzie to bezkrwawa biegunka, wystąpić może również zespół hemolityczno-mocznicowy (hemolytic-uremic syndrome, HUS), a także zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Sprawdź, czy masz ten produkt w lodówce
Która partia została wycofana ze sprzedaży ? Główny Inspektorat Sanitarny wskazał szczegółowe dane produktu zakażonego bakterią E. coli.
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu — zapewnił GIS.
źródło: interia biznes