Talerzyk weselny 2025. Nowożeńcy muszą przygotować się na pokaźny wydatek. W jednym regionie jest taniej
Nadchodząca wiosna to czas, kiedy zbliżają się wesela. Młodzi Polacy, którzy myślą o organizacji własnego przyjęcia weselnego. W planach często pomagają im rodzice, którzy także wspierają finansowo organizację wesela. Czego można spodziewać się po tegorocznych cenach “talerzyka”? Wiele oczywiście zależy od lokalizacji i oferty lokalu. Oto przykładowe ceny w różnych regionach Polski.
Restauracje prezentują swoje oferty dla nowożeńców
Organizacja wesela w 2025 roku to nie lada wyzwanie. Cena za “talerzyk” obejmuje koszty przystawek, ciepłych posiłków, napojów i zimnych przekąsek dla jednego gościa na weselu. W niektórych wariantach dolicza się do niego także koszt alkoholu.
Dzięki temu, że restauracje udostępniają swoje oferty, para młoda może oszacować, ile wyniesie najważniejszy wydatek związany z przyjęciem weselnym, a goście, którzy zastanawiają się, ile włożyć do kopert, mogą dyskretnie zerknąć na stronę internetową restauracji i na tej podstawie zdecydować, jaką kwotę podarować parze młodej.
Te koszty to tylko kropla w morzu. Oprócz wyżywienia w restauracji nowożeńcy muszą zapłacić też za weselne stroje, oprawę muzyczną, ślub kościelny, dekoracje, ślubny pojazd i wiele innych dodatkowych usług. Jak wyglądają ceny za talerzyk w 2025 roku? Sprawdziliśmy oferty restauracji w różnych częściach kraju.
Talerzyk weselny 2025 . Czym różnią się opcje od najdroższej do najtańszej?
Wiele restauracji oferuje kilka wariantów “talerzyka”. Jego cena zależy od liczby dań i napojów oferowanych w czasie przyjęcia. Jedna z popularnych wśród małopolskich nowożeńców restauracji - “Dworek przy Lesie” w Zimnodole pod Krakowem najtańsze menu weselne jest w stanie przygotować już w cenie od 295 zł za osobę. Zestaw jest jednak dość skromny.
W cenę wliczają się: zupa, danie główne i deser, dwie kolacje: serwowana i bufetowa, zimne płyta i open bar z napojów gorących i zimnych, ale jak można wywnioskować z dalszej części oferty, nie dotyczy to alkoholu. Druga, nieco bardziej rozbudowana wersja - z wszystkimi wspomnianymi wyżej składnikami i dodatkowo drugą kolacją bufetową i stołem wiejskim kosztuje od 385 do 425 złotych za osobę.
Chcą nagradzać małżeństwa z długim stażem. Zupełnie nowe świadczenie dla Polaków, kwota zaskakuje
Najbardziej rozbudowana wersja talerzyka
, w której dodatkowo mamy trzecią kolację serwowaną zamiast bufetowej, ciasto oraz open bar z wódką i winem bez limitu,
kosztuje od 475 do 509 zł za osobę. A jak ceny przedstawiają się w innych regionach Polski?

W tej części Polski opcja premium tańsza niż w innych regionach
W północno-wschodniej Polsce ceny są nieco niższe. Przykładowy cennik sprawdziliśmy na stronie internetowej restauracji Belweder w Choroszczy pod Białymstokiem.
W tym wypadku najtańsza opcja kosztuje 260 zł za osobę. W skład talerzyka wchodzi: zupa, cztery dania gorące, zestaw przekąsek złożony z 14 różnych przysmaków, do tego napoje, ciasto, owoce, pieczywo oraz wino musujące na powitanie gości. Dla par, które zarezerwują miejsce dla powyżej stu osób restauracja oferuje bufet przekąsek zimnych w cenie, a powyżej stu dwudziestu osób w ofercie dostępna jest fontanna czekoladowa gratis.
Najdroższa opcja talerzyka w tym wypadku jest znacznie bardziej rozbudowana.
Za 340 złotych za osobę dostaniemy zestaw złożony z zupy, pięciu dań gorących, zestawu 14 różnych przekąsek.
Do tego restauracja oferuje napoje, ciasto, owoce, pieczywo, wino musujące na powitanie gości, i bar z drinkami. Powyżej stu osiemdziesięciu osób bufet przekąsek zimnych jest dodawany gratis, a
na imprezach powyżej dwustu restauracja oferuje gratis korzystanie z fontanny czekoladowej.
Na Dolnym Śląsku najmłodsi goście weselni jedzą za darmo
Nieco drożej niż na wschodzie, ale taniej niż pod Krakowem jest w południowo-zachodniej Polsce. W tym wypadku przyjrzeliśmy się weselnemu menu w restauracji Villatoro w Zgorzelcu pod Wrocławiem.
Tam najtańszy talerzyk kosztuje 289 złotych za osobę. Wlicza się w to: kieliszek wina musującego na powitanie, zupa, danie główne, zestaw pięciu przekąsek do wyboru, ciepłe danie na kolację, nielimitowane napoje niegazowane (w tym kawa i herbata), dwa rodzaje ciast i taca owoców. Restauracja daje klientom możliwość wyboru i planowania menu złożonego z najpopularniejszych polskich dań. W cenie jest również menu dla dzieci. Najmłodsze - do 3. roku życia jedzą gratis a do 10. roku życia dostają posiłek za pół ceny.

Najdroższa wersja talerzyka w tej restauracji kosztuje 419 złotych za osobę.
Goście dostają dodatkowo m.in. przystawki, możliwość wyboru dania głównego z trzech opcji, zimny bufet, zimny bufet, trzy dania ciepłe,
Do talerzyka w każdej wersji restauracja dodaje kilka usług gratis: przywitanie pary młodej chlebem i solą, apartament dla nowożeńców i parking dla gości.
Dodatkowo w Zgorzelcu można dokupić takie atrakcje jak stół wiejski, stół śródziemnomorski, a nawet zamówić pieczonego prosiaka w cenie 49 zł za osobę.
Po przejrzeniu ofert różnych restauracji okazuje się, że wybór cen w restauracjach jest duży, a tylko od nowożeńców zależy, czy zdecydują się na wesele w budżetowej wersji ok. 300 złotych za osobę czy na wersję premium za ponad 500 złotych. Koszty wesela zależą też od regionu, w którym para młoda organizuje przyjęcie.
Zobacz też: 500 plus dla małżeństw. W Senacie zapadła ważna decyzja