BiznesINFO.pl Polska i Świat Goodvalley - producent żywności działający w modelu „od pola do stołu”
Fot. materiały własne

Goodvalley - producent żywności działający w modelu „od pola do stołu”

13 września 2024
Autor tekstu: Maciej Olanicki

Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż,  z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produkcji, dzięki czemu może zapewnić konsumentów, że na każdym etapie zadbano o najwyższe standardy jakościowe.

Goodvalley, czyli Dolina Dobra. Producent żywności od pola po stół

Ważnym elementem procesu produkcji żywności Goodvalley są wspomniane biogazownie. Dzięki temu cały proces może być zarządzany w sposób gwarantujący optymalne wykorzystanie zasobów i z zachowaniem troski o środowisko naturalne. O pojmowaniu tak rozumianego rozwoju w Goodvalley mówi Anita Bednarek, Dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju firmy

Zrównoważone podejście do produkcji to dla mnie mądre podejście. Oznacza ono to, że nie jesteśmy tylko tu i teraz, że robimy także rzeczy dla przyszłości, myślimy o tym, żeby oszczędzać zasoby, zamykać obieg” – podkreśla Anita.

Polski lider vs chińskie platformy. LPP: „Mamy pewną przewagę nad azjatycka konkurencją”

Jak Goodvalley rozumie zrównoważony rozwój?

Zamykanie obiegu w Goodvalley jest zgodne z podejściem zero waste, które polega na tym, by w procesie produkcji nie marnować żadnych surowców. Wykorzystuje się wszystkie produkty uboczne, aby zminimalizować marnotrawstwo i zmaksymalizować efektywność produkcji. Przykładem takiego rozwiązania, które stosuje firma Goodvalley, są instalacje biogazowe. Dzięki nim pozostałości po hodowli zwierząt, które zazwyczaj wykorzystywane są jako nawóz naturalny, mogą być  również substratem do produkcji biogazu rolniczego, z którego z kolei wytwarzana jest energia i ciepło oraz nawóz organiczny w postaci produktu pofermentacyjnego.

Zamknięty obieg w Goodvalley

Wszelkie pozostałości po produkcji rolno-spożywczej  w Goodvalley są zagospodarowywane tak, że otrzymują nowe zastosowanie. Dzięki temu procesy produkcyjne są przyjazne dla lokalnego środowiska, w którym firma działa, a produkcja odbywa się w obiegu zamkniętym.

Czas nowych liderów: razem kształtując przyszłość. Rusza XXXIII Forum Ekonomiczne w Karpaczu
Krzemowa Dolina pod Wrocławiem? „Nie można się oszukiwać. Jesteśmy uzależnieni od amerykańskich big techów”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Olanicki

Dziennikarz biznesinfo.pl. W przeszłości redaktor prowadzący dobreprogramy.pl, miesięcznika „IT Professional”, współpracownik Wirtualnej Polski. Adres dla sygnalistów: olanicki@protonmail.com.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat