BiznesINFO.pl Handel Lidl zmienia asortyment. Sieć nagle ogłosiła specjalną dietę. „System żywnościowy musi się zmienić”
fot. materiały redakcji

Lidl zmienia asortyment. Sieć nagle ogłosiła specjalną dietę. „System żywnościowy musi się zmienić”

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Marcin Śliwa

Lidl ogłosił wdrożenie nowej strategii asortymentowej, której celem jest dostosowanie oferty do zasad tzw. diety planetarnej. Działania sieci obejmą zwiększenie dostępności specjalnych produktów we wszystkich sklepach, działających w 31 krajach. O co dokładnie chodzi?

Lidl chce świecić przykładem

Ogłoszona właśnie zmiana strategii Lidla wynika z rosnącej świadomości wyzwań związanych z kryzysem klimatycznym, spadkiem różnorodności biologicznej oraz wzrostem zachorowalności na choroby dietozależne.

System żywnościowy musi się zmienić, aby sprostać tym wyzwaniom – podkreśla Lidl w oficjalnym komunikacie.

Wprowadzenie większej liczby produktów roślinnych ma być jednym z elementów budowania bardziej zrównoważonego systemu produkcji i konsumpcji żywności. Co ciekawe, sieć do swojej filozofii zamierza przekonać nie tylko klientów, ale również konkurencję.

Zobacz też: Przewrotny plan reformy polskich lasów. Tym razem to nie my zapłacimy

Rząd uderza w palaczy. Gwałtowny wzrost cen jeszcze w tym roku
Andrzej Duda przemówił w Davos. „Ta wojna nie może się zakończyć zwycięstwem Rosji”

Dieta lekiem na całe zło

Dieta planetarna, opracowana w 2019 roku przez Komisję EAT-Lancet, opiera się na produktach roślinnych, ograniczając spożycie mięsa, tłuszczów nasyconych i cukru. Jej celem jest zarówno ochrona zdrowia, jak i środowiska. Wprowadzenie tego modelu żywienia ma przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy schorzenia układu krążenia. W wymiarze ekologicznym dieta ta minimalizuje marnowanie żywności, redukuje emisję gazów cieplarnianych i wspiera zrównoważoną produkcję rolną.

Dieta planetarna zaleca spożywanie głównie nieprzetworzonych produktów roślinnych, takich jak warzywa i owoce (200-600 g dziennie), pełnoziarniste produkty zbożowe (230 g dziennie) oraz nasiona roślin strączkowych (75-100 g dziennie). Ograniczone miejsce w jadłospisie znajdują pokarmy odzwierzęce, tłuszcze nasycone i cukier. Zdaniem ekspertów wdrożenie takiego modelu żywienia przyniesie korzyści zarówno dla zdrowia ludzi, jak i dla planety.

fasola soja fot pxhere.jpg
fot. Pxhere

Roślinna wyliczanka: co się zmieni i kiedy?

Pierwszym etapem realizacji nowej strategii będzie zwiększenie o 20 proc. liczby artykułów roślinnych w asortymencie Lidla, co ma się odbyć do 2030 roku. Takie zmiany mają być wprowadzone w sklepach na całym świecie, a ich celem jest ułatwienie klientom dostępu do alternatyw dla produktów zwierzęcych. W praktyce oznacza to większy wybór roślinnych zamienników mięsa, jaj i ryb, a także artykułów bazujących na roślinnych źródłach białka, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, orzechy i nasiona.

Sieć wprowadza również system monitorowania postępów w realizacji swoich celów. Co roku sieć będzie raportować tzw. „lukę białkową", czyli różnicę w sprzedaży białek roślinnych i zwierzęcych w swoim asortymencie. Takie podejście ma na celu mierzenie skuteczności strategii oraz motywowanie innych sieci handlowych do podobnych działań.

Setki milionów z publicznej kasy na księży: ujawniono rachunki. To absurd, kto dał najwięcej
Przewrotny plan reformy polskich lasów. Tym razem to nie my zapłacimy
Obserwuj nas w
autor
Marcin Śliwa
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat