Magda Gessler poszalała z cenami. Nie do pomyślenia, ile naprawdę kosztuje pączek
Choć do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, to w przestrzeni publicznej już pojawiła się dyskusja na temat wybornych, ale kosmicznie drogich wypieków, które oferuje cukiernia “Słodki Słony”. Magda Gessler, która jest właścicielką lokalu wraz z córką Larą, ponownie podniosła ceny pączków i faworków. Ile w 2025 roku trzeba za nie zapłacić? Portfele Polaków mocno na tym ucierpią.
Pączki w “Słodki Słony” Magdy Gessler
Słynna restauratorka Magda Gessler znana jest nie tylko ze swojego wybitnego talentu kulinarnego, ale i ciętego języka. Ekspertka kulinarna nie boi się odważnych decyzji. Jedną z nich jest oferowanie horrendalnie wysokich cen wypieków, które można zjeść w jej cukierni “ Słodki Słony”, znajdującej się w sercu Warszawy .
Co roku, gdy zbliża się Tłusty Czwartek , w lokalu pojawia się więcej tradycyjnych przysmaków, takich jak pączki oraz faworki. Co ciekawe, choć te słodkie przekąski u Magdy Gessler kosztują, krocie to chętnych, by je skosztować, wcale nie brakuje. Nie wszyscy jednak mogą sobie pozwolić na taki zakup. Czy przeciętnego Polaka, który zarabia minimalną krajową pensję na nie stać? Dla niektórych jeden pączek to cała godzina pracy.
Ile kosztują pączki u Magdy Gessler? Polacy się zdziwią, będzie drożej niż rok temu
Warto zwrócić uwagę na fakt, że wysokie ceny u Magdy Gessler, to nie nowość. Żeby sobie o tym przypomnieć, wystarczy przyjrzeć się karcie dań ze stałej oferty należących do niej restauracji: “U Fukiera” i “Polka”. Chcąc zjeść posiłek, musimy liczyć się z tym, że przykładowo za schabowego na całą patelnię z kapustą zasmażaną zapłacimy 89 zł. Mniejsza porcja to koszt w wysokości 53 zł, z kolei na rosół wydamy 37 zł.
Tanio rzecz jasna nie jest także w cukierni “Słodki Słony” . “Fakt” postanowił sprawdzić ceny i jak się niestety okazało, poszły w górę. W 2025 roku pączek nadziewany konfiturą malinową kosztuje tam 23 zł (wzrost o 1 zł) . Podobne ceny można zastać także w lokalu “U Fukiera”. A ile trzeba będzie zapłacić za faworki? Obecnie pół kilograma opakowania kosztuje aż 150 zł.
Dlaczego u Magdy Gessler jest tak drogo?
W 2024 roku roku w mediach społecznościowych
restauracji “U Fukiera”
pojawił się wpis zachęcający do skosztowania
pączka z okazji Tłustego Czwartku
. Jedna z internautek wówczas zapytała wprost,
skąd bierze się tak wysoka cena
. Dość wymownie odpowiedziała sama gwiazda TVN. “Ciasto jest bogate w bardzo dużą ilość prawdziwych żółtek (nie z proszku!) i dobrej jakości masło. Lukier robimy z dodatkiem rumu. Do tego obfitość nadzienia - konfitura z płatków róż lub malinowa” - napisała Gessler.