BiznesINFO.pl Finanse Obiad w restauracji przykrym wspomnieniem? Nie daj się naciąć na popularne oszustwa
Fot. Pixabay/LuckyLife11

Obiad w restauracji przykrym wspomnieniem? Nie daj się naciąć na popularne oszustwa

30 lipca 2024
Autor tekstu: Zuzanna Kłosek

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic mniej ryzykownego niż obiad w restauracji. Kreatywność oszustów jest jednak najwyraźniej nieograniczona. Nawet płacąc rachunek za pizzę powinniśmy zachować czujność. Działalność nieuczciwych kelnerów dotyka również pracodawców. W tym sezonie wakacyjnym również możemy stracić pieniądze.

Za obiad zapłacimy więcej, ale to nie kwestia ceny

Urlop to nie tylko czas relaksu i odpoczynku. To również moment, kiedy wielu z nas znacznie mniej przejmuje się domowym budżetem . Pieniądze wydajemy nie tylko na podróże, ale również mniejsze przyjemności, w tym — jedzenie poza domem. W czasie wakacyjnego szaleństwa raczej nie zwrócimy uwagi na kilka dodatkowo wydanych złotych. A właśnie to stwarza okazję dla oszustów . Jeśli trafimy na nieuczciwego kelnera, wizyta w restauracji może nas naprawdę sporo kosztować.

Lotto: Nikt nie wygrał, ale wielu zarobi. Totalizator wysyła pieniądze przegranym, kwoty zaskakują

Nie dałeś napiwku? Kelner i tak ci go policzy

Oczywiście, większość osób pracujących w restauracjach po prostu czeka na swoją wypłatę , dzielnie znosząc uroki pracy w gastronomii. Jak w każdej innej branży możemy jednak trafić na oszustów. Wywiady przeprowadzone przez Gazetę Wyborczą pokazują, że w dobie coraz wyższych cen i nikłej popularności napiwków, kelnerzy szukają sposobów, by ”jakoś sobie radzić”. Wśród takich metod króluje nabijanie wyższych rachunków przy okazji płatności kartą . W ten sposób oszuści wykorzystują możliwość zostawienia napiwku także przy płatności bezgotówkowej oraz nieuwagę turystów. Niestety, istnieje szansa, że w te wakacje wielu z nas się na to nabrało .

Podobną metodą jest wykorzystywanie starych paragonów fiskalnych . Dzięki takim wydrukom, kelnerzy zyskują szansę na uniknięcie zarejestrowania faktycznej transakcji. Tym sposobem gotówka ze sprzedaży posiłku trafia od razu do ich kieszeni.

W restauracji zapłacisz więcej, dostaniesz mniej

Nieco trudniejszym do spostrzeżenia przez klienta sposobem jest oszustwo przy okazji serwowania drinków . Informacje Gazety Wyborczej pokazują, że ta metoda, niestety, zyskuje na popularności. W czasie wakacyjnej zmiany, kelnerom ”zdarza się” serwować nieco mniejsze szoty czy drinki, wykorzystując do tego kieliszki z grubego szkła. Dzięki tej metodzie pieniądze z co np. ósmego kieliszka trafiają do barmana , zamiast do kasy i pracodawcy . Podobnym sposobem jest zlewanie większej ilości piany przy okazji otwierania nowej beczki piwa.

Ile w ten sposób zarabiają oszuści? Mogłoby się wydawać, że 5 ml drinka czy kilka złotych na rachunku to żadna różnica. Tymczasem nieuczciwi kelnerzy potrafią w ten sposób ”dorobić sobie”  od 100 zł do nawet 300 zł dziennie!

Pensje za lipiec zagrożone - państwowa spółka nie ma pieniędzy na wynagrodzenia dla pracowników?
Emerytura przestaje istnieć. ZUS o nowym trendzie, to się dzieje w całej Polsce
Obserwuj nas w
autor
Zuzanna Kłosek

Redaktorka portalu BiznesINFO. Jestem studentką Twórczego Pisania i Marketingu Wydawniczego na Uniwersytecie Śląskim. Poprzednie studia ukończyłam z wyróżnieniem na kierunku Kultury Mediów. Kocham książki, którymi interesuję się zarówno od strony czynnej, jak i biernej, co wykorzystuję pisząc powieści, ale również tworząc dla czasopisma ArtPapieru i miesięcznika Kreatywni. Wolne chwile spędzam przy serialach i grach komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat