BiznesINFO.pl Handel Żywność na świecie jest coraz droższa. Ceny we wrześniu podskoczyły, a to nie koniec
fot. Pxhere

Żywność na świecie jest coraz droższa. Ceny we wrześniu podskoczyły, a to nie koniec

8 października 2024
Autor tekstu: Marcin Śliwa

Żywność drożeje na całym świecie, a we wrześniu bieżącego roku jej ceny podskoczyły najbardziej od dwóch lat. W ubiegłym miesiącu na rynku globalnym podrożały niemal wszystkie produkty spożywcze, z czego najmocniej cukier, a najmniej mięso. Choć jest ich niewiele, indeks cen niektórych produktów spadł.

Ceny wysokie, ale nie tak jak przed rokiem

124,4 punktów wyniósł we wrześniu indeks cen żywności FAO (FFPI). Od listopada 2022 roku to pierwszy wzrost w rocznym ujęciu. W porównaniu z sierpniem zanotowano natomiast 3-procentowy wzrost, jednocześnie jest to największy skok od marca 2022 roku – tak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Dla porównania we wrześniu 2023 roku indeks cen żywności wynosił 121,9 pkt.

FAO zauważa, że ceny niemal wszystkich towarów podskoczyły od 0,4 do 10,4 procent. W sumie indeks FFPI był we wrześniu wyższy o 2,1 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. To jednak wciąż o 22,4 niżej, niż w szczycie marca 2022, kiedy indeks FFPI wynosił 160,3 pkt.

Kiedy ostatnia zmiana czasu? Wiceminister się zapomniał i zdradził datę

Drób wpływa na globalne ceny mięsa

Spośród wszystkich wzrostów , we wrześniu najmniejsze zaliczyły ceny mięsa. W ubiegłym miesiącu wskaźnik cen mięsa FAO wynosił 119,6 pkt. co stanowi wzrost o 0,4 pkt. miesiąc do miesiąca wobec sierpnia. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku to wzrost o 5,5 pkt.

Chociaż ceny wołowiny oraz wieprzowiny pozostały stabilne, na globalne ceny mięsa wpłynęły rosnące ceny drobiu.

O 3,3 pkt. w porównaniu do sierpnia wzrósł wskaźnik zbóż – do 113,5 pkt. To jednak nadal o 12,8 pkt. mniej, niż we wrześniu 2023 roku. Spadły natomiast indeksy cen ryżu – o 0,7 pkt. To efekt niższych notowań ryżu basmati z Indii. Spadły również indeksy cen sorgo.

Cukier podrożał najbardziej, ale wciąż nie tak bardzo jak w ubiegłym roku

Według FAO największe wzrosty we wrześniu zanotował cukier. Jego wskaźnik wyniósł 125,7 pkt. W porównaniu z sierpniem mowa tu o wzroście o 11,9 pkt. Mimo wszystko indeks wciąż jest aż o 37 pkt. niższy, niż we wrześniu ubiegłego roku. Na skoki cen cukru mają wpływ kiepskie przewidywania dotyczące brazylijskich zbiorów (susze oraz pożary) oraz prognozowany spadek eksportu surowca z Indii po tym, jak tamtejszy rząd wycofał ograniczenia w związku z wykorzystaniem trzciny cukrowej przy produkcji etanolu.

Tajemnicze rozmowy ws. szczepionek. Szefowa KE stanie przed sądem
To już dziś! Niezwykłe zjawisko nad Polską - spójrz w niebo i pomyśl życzenie
Obserwuj nas w
autor
Marcin Śliwa
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat