Z dwutlenku węgla stworzyli… masło. Syntetyczna żywność nadchodzi
Amerykański start-up opracował metodę wytwarzania masła z CO2. Badania opłacił twórca Microsoftu Bill Gates, który przekonuje, że produkcja żywności z pominięciem procesów biologicznych może być bardzo korzystna dla środowiska – ”potencjał w zakresie znacznego zmniejszenia naszego śladu węglowego jest ogromny”.
Hodowla przemysłowa szkodzi
Za opracowanie nowej metody produkcji masła odpowiada amerykański start-up Savor . Podobne inicjatywy wynikają z rosnącej świadomości, że hodowla zwierząt na wielką skalę znacznie przyczynia się do powstawania gazów cieplarnianych. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, zwierzęta gospodarskie odpowiadają za 14,5 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych.
Inżynieria molekularna
Mając takie dane oraz rozumiejąc, że roślinne alternatywy dla tłuszczy również przyczyniają się do dewastacji środowiska, na przykład w wyniku regularnego wylesiania, naukowcy postanowili poszukać innego rozwiązania dla produkcji tłuszczu. Jak pisze na swoim blogu Bill Gates, zaczęto od podstaw.
Zaczęliśmy od tego, że wszystkie tłuszcze są zbudowane z różnych łańcuchów atomów węgla i wodoru. Następnie postanowiliśmy stworzyć te same łańcuchy węglowe i wodorowe - bez angażowania zwierząt i roślin. Ostatecznie opracowano proces, który polega na pobieraniu dwutlenku węgla z powietrza i wodoru z wody, podgrzewaniu ich i utlenianiu w celu oddzielenia kwasów tłuszczowych, a następnie sformułowania tłuszczu – pisze Gates.
Dziwne, ale… dobre?
Bill Gates zapewnia, że rozumie, iż pomysł wytwarzania masła z CO2 może wydawać się niecodzienny. Jak jednak podkreśla twórca Microsoftu i jeden z najbogatszych ludzi na planecie, odkryty sposób produkcji nie wytwarza żadnych gazów cieplarnianych oraz nie wymaga eksploatacji ziemi.
Pomysł przejścia na tłuszcze i oleje wytwarzane w laboratorium może początkowo wydawać się dziwny. Jednak ich potencjał w zakresie znacznego zmniejszenia naszego śladu węglowego jest ogromny. Wykorzystując sprawdzone technologie i procesy, zbliżamy się o krok do osiągnięcia naszych celów klimatycznych – pisze Bill Gates.
Według szacunków, tłuszcze syntetyczne wymagałyby do produkcji od 100 do nawet 800 razy mniejszej ilości wody, niż zużywa się podczas produkcji tłuszczów naturalnych.