Gastronomia to jedna z branż, w którą pandemiczne obostrzenia uderzyły najmocniej. Zamknięte od pół roku lokale są na samym końcu łagodzenia restrykcji. Jednak wicepremier Jarosław Gowin zdradził, że już niebawem restauracje będą mogły liczyć na częściowy powrót do normalności.Z tego artykułu dowiesz się:Kiedy gastronomia będzie mogła liczyć na poluzowanie restrykcjiJaki plan odmrażania gospodarki ma Jarosław GowinKtóre branże mogą wrócić do regularnego funkcjonowania po majówce
Sytuacja nie wygląda wesoło, ale nie porzucamy nadziei na powstanie z kryzysu. Największe zmiany dotyczą zasad bezpieczeństwa (antycovid) i skutecznej dezynfekcji. W trzecim artykule z serii „Miesiąc bezpieczeństwa w firmie” przyjrzymy się sytuacji i zmianom w branży HoReCa. Rząd po raz kolejny wprowadza lub znosi lockdown, a przedsiębiorcy robią wszystko, aby ich lokale i firmy nie upadły. Niektórzy postanawiają przeklasyfikować swoje bary na muzea (z różnym skutkiem), inni tymczasowo zajęli się świadczeniem usług cateringowych lub prowadzeniem lokali typu takeaway (z daniami na wynos i z dowozem).Podobnie jak w innych branżach, również tutaj wprowadzono szereg zmian dotyczących standardów obsługi, m.in.: obowiązkowe noszenie maseczek (już nie przyłbic), rękawiczek, zachowanie dystansu między gośćmi i obsługą, zamontowanie w lokalach przesłon z pleksi, redukcja miejsc siedzących i stolików. W hotelach zamknięto baseny, pokoje zabaw oraz sale restauracyjne i dostarcza się posiłki do pokoju.Zmiany objęły także zwiększenie świadomości pracowników i standardów związanych ze skuteczną dezynfekcją lokalu (blaty, krzesła, klamki, toalety, przełączniki świateł, terminale płatnicze, kasy fiskalne). W toaletach pracowniczych i dla gości tymczasowo zrezygnowano z automatycznych suszarek do rąk (pozostawiono ręczniki papierowe), a dodatkowo umieszczono pojemniki z atestowanym płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcje (lub infografiki) jak skutecznie myć i dezynfekować dłonie.Materiał ZewnętrznyW celu zachowania największego bezpieczeństwa, przy wejściu do lokalu i w toaletach, zaleca się stosowanie automatycznych bezdotykowych dyspenserów płynu do dezynfekcji [zobacz online]. W dobrych hotelach (np. w Egipcie) takie dyspensery nie są nowością związaną z epidemią wirusa SARS-CoV-2 i od lat służą gościom wchodzącym na salę restauracyjną lub do gabinetów masażu. Doświadczeni wczasowicze wiedzą, że częsta dezynfekcja rąk może skutecznie chronić nie tylko przed koronawirusem, lecz także przed tzw. klątwą faraona lub innymi chorobami brudnych rąk. Hotele, które utrzymują wysokie standardy sanitarne zawsze cieszą się lepszymi opiniami, a ich goście częściej decydują się na wypoczynek w tym samym miejscu. Jest duża szansa na to, że niebawem również w Polsce, obecność płynów do dezynfekcji przestanie dziwić, nawet jeśli epidemia zostanie zażegnana.Jakie są zalecenia Ministerstwa?Ministerstwo, poza zaleceniem pracy zdalnej (w miarę możliwości) i zachowaniem dystansu społecznego (aktualnie 1,5 m), przykłada ogromną wagę do skutecznej dezynfekcji. Przeprowadzanie codziennej dezynfekcji ma się odbywać z użyciem specjalistycznego produktu biobójczego zawierającego co najmniej 60% alkoholu. Do takich preparatów należą np.:TRISEPT MAX (zawiera 80% alkoholu),TRISEPT ŻEL (zawiera 78% alkoholu),TRISEPT COMPLEX [więcej informacji].Rekomendowane preparaty pochodzą od farmaceutycznego producenta. Produkty spełniają normy sanitarne (m.in.: PN-EN 1500, PN-EN 13727, PN-EN 13624, PN-EN 12791, PN-EN 14476, PN-EN 13687) i mają potwierdzone działanie biobójcze na wirusy, bakterie i grzyby. Pamiętajmy, że skuteczna dezynfekcja pozwala eliminować nie tylko rozpowszechniony aktualnie wirus SARS-CoV-2, lecz także:wirusa zapalenia wątroby typu A,różne typy wirusa grypy,wirusa brodawczaka (HPV) odpowiedzialnego za powstawanie tzw. kurzajek,wirusa opryszczki wywołującego dotkliwe choroby warg, jamy ustnej, narządów płciowych, a nawet zapalenie opon mózgowych,bakterie E. coli i salmonelli odpowiedzialne m.in. za choroby układu pokarmowego,paciorkowce (wywołujące m.in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych) i gronkowce (odpowiedzialne za trudno gojące się zakażenia),grzyby wywołujące wysoce zakaźne grzybice skóry.Warto zauważyć, że producent zadbał o wzbogacenie składu preparatów o substancje pielęgnujące delikatną skórę dłoni i paznokcie. Przykładowo Trisept MAX zawiera glicerynę, a Trisept Żel ma w swoim składzie glicerynę i d-pantenol.Aby korzystnie wpłynąć na PR hotelu można wręczać gościom zestawy kieszonkowych preparatów do dezynfekcji, dzięki czemu będą mogli zadbać o swoje bezpieczeństwo także poza hotelem.Przykładowe zestawy płynów do dezynfekcji znajdziesz na [tej stronie].Materiał ZewnętrznyWięcej informacji o skutecznych sposobach zapobiegania zakażeniom znajdziesz >na tej stronie<Materiał Zewnętrzny
Z tego artykułu dowiesz się:W tym tygodniu miały zostać podane szczegóły bonu gastronomicznego, ale do tego nie doszłoCo na temat bonu mówi nam resort rozwojuKtóry minister określa siebie jako "fana" bonu
Z tego artykułu dowiesz się:Rząd planuje wprowadzenie bonu gastronomicznegoNa jakich zasadach ma on funkcjonowaćJaki inny ważny element m.in. dla branży gastronomicznej może zostać wprowadzony w ramach tarczy antykryzysowej
Sytuacja nie wygląda wesoło, ale nie porzucamy nadziei na powstanie z kryzysu. Największe zmiany dotyczą zasad bezpieczeństwa (antycovid) i skutecznej dezynfekcji. W trzecim artykule z serii „Miesiąc bezpieczeństwa w firmie” przyjrzymy się sytuacji i zmianom w branży HoReCa. Rząd po raz kolejny wprowadza lub znosi lockdown, a przedsiębiorcy robią wszystko, aby ich lokale i firmy nie upadły. Niektórzy postanawiają przeklasyfikować swoje bary na muzea (z różnym skutkiem), inni tymczasowo zajęli się świadczeniem usług cateringowych lub prowadzeniem lokali typu takeaway (z daniami na wynos i z dowozem). undefinedPodobnie jak w innych branżach, również tutaj wprowadzono szereg zmian dotyczących standardów obsługi, m.in.: obowiązkowe noszenie maseczek (już nie przyłbic), rękawiczek, zachowanie dystansu między gośćmi i obsługą, zamontowanie w lokalach przesłon z pleksi, redukcja miejsc siedzących i stolików. W hotelach zamknięto baseny, pokoje zabaw oraz sale restauracyjne i dostarcza się posiłki do pokoju.Zmiany objęły także zwiększenie świadomości pracowników i standardów związanych ze skuteczną dezynfekcją lokalu (blaty, krzesła, klamki, toalety, przełączniki świateł, terminale płatnicze, kasy fiskalne). W toaletach pracowniczych i dla gości tymczasowo zrezygnowano z automatycznych suszarek do rąk (pozostawiono ręczniki papierowe), a dodatkowo umieszczono pojemniki z atestowanym płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcje (lub infografiki) jak skutecznie myć i dezynfekować dłonie. undefinedW celu zachowania największego bezpieczeństwa, przy wejściu do lokalu i w toaletach, zaleca się stosowanie automatycznych bezdotykowych dyspenserów płynu do dezynfekcji [zobacz online]. W dobrych hotelach (np. w Egipcie) takie dyspensery nie są nowością związaną z epidemią wirusa SARS-CoV-2 i od lat służą gościom wchodzącym na salę restauracyjną lub do gabinetów masażu. Doświadczeni wczasowicze wiedzą, że częsta dezynfekcja rąk może skutecznie chronić nie tylko przed koronawirusem, lecz także przed tzw. klątwą faraona lub innymi chorobami brudnych rąk. Hotele, które utrzymują wysokie standardy sanitarne zawsze cieszą się lepszymi opiniami, a ich goście częściej decydują się na wypoczynek w tym samym miejscu. Jest duża szansa na to, że niebawem również w Polsce, obecność płynów do dezynfekcji przestanie dziwić, nawet jeśli epidemia zostanie zażegnana. undefinedJakie są zalecenia Ministerstwa?undefinedMinisterstwo, poza zaleceniem pracy zdalnej (w miarę możliwości) i zachowaniem dystansu społecznego (aktualnie 1,5 m), przykłada ogromną wagę do skutecznej dezynfekcji. Przeprowadzanie codziennej dezynfekcji ma się odbywać z użyciem specjalistycznego produktu biobójczego zawierającego co najmniej 60% alkoholu. Do takich preparatów należą np.: undefinedTRISEPT MAX (zawiera 80% alkoholu), undefinedTRISEPT ŻEL (zawiera 78% alkoholu), undefinedTRISEPT COMPLEX [więcej informacji]. undefinedRekomendowane preparaty pochodzą od farmaceutycznego producenta. Produkty spełniają normy i mają potwierdzone działanie biobójcze na wirusy, bakterie i grzyby. Pamiętajmy, że skuteczna dezynfekcja pozwala eliminować nie tylko rozpowszechniony aktualnie wirus SARS-CoV-2, lecz także: undefinedwirusa zapalenia wątroby typu A, undefinedróżne typy wirusa grypy, undefinedwirusa brodawczaka (HPV) odpowiedzialnego za powstawanie tzw. kurzajek, undefinedwirusa opryszczki wywołującego dotkliwe choroby warg, jamy ustnej, narządów płciowych, a nawet zapalenie opon mózgowych,bakterie E. coli i salmonelli odpowiedzialne m.in. za choroby układu pokarmowego,paciorkowce (wywołujące m.in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych) i gronkowce (odpowiedzialne za trudno gojące się zakażenia),grzyby wywołujące wysoce zakaźne grzybice skóry.Warto zauważyć, że producent zadbał o wzbogacenie składu preparatów o substancje pielęgnujące delikatną skórę dłoni i paznokcie. Przykładowo Trisept MAX zawiera glicerynę, a Trisept Żel ma w swoim składzie glicerynę i d-pantenol.Aby korzystnie wpłynąć na PR hotelu można wręczać gościom zestawy kieszonkowych preparatów do dezynfekcji, dzięki czemu będą mogli zadbać o swoje bezpieczeństwo także poza hotelem.Przykładowe zestawy płynów do dezynfekcji znajdziesz na [tej stronie].Więcej informacji o skutecznych sposobach zapobiegania zakażeniom znajdziesz >na tej stronie<. undefined
Z tego artykułu dowiesz się:Co skłoniło właściciela restauracji do wywieszenia plakatuJak do całej sprawy odniosła się policjaJaki wyrok wydał Trybunał Konstytucyjny
Z tego artykułu dowiesz się:97 proc. Polaków przynajmniej raz zamówiło jedzenie z dostawą w 2020 r.Co najczęściej zamawianoNa co najczęściej narzekano przy zamówieniach
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego bułgarski rząd zdecydował się otworzyć gastronomięW jakim reżimie sanitarnym będą funkcjonować lokale gastronomiczneJak wygląda sytuacja gastronomii w Polsce
Z tego artykułu dowiesz się:Cofix ponad pół roku temu pojawił się w PolsceGdzie mieszcza się kawiarnie należące do sieciJakie ceny kawy oferuje sieć
Z tego artykułu dowiesz się:Branża gastronomiczna od 4 miesięcy nie może prowadzić działalności w pełnym zakresieKiedy według wicepremiera Gowina może nastąpić otwarcie gastronomiiCzy branża złoży pozew zbiorowy przeciwko Skarbowi Państwa
Z tego artykułu dowiesz się:Co na temat zamknięcia gastronomii powiedział Jarosław GowinCzy rząd planuje wdrożyć nowe rozwiązania pomocowe dla przedsiębiorcówJakie branże jeszcze pozostaną zamknięte
Z tego artykułu dowiesz się:Ile wynosi zadłużenie SfinksaJakie kroki podjęła firmaCo stanie się z siecią restauracji
Z tego artykułu dowiesz się:Co na temat otwarcia gastronomii i fitnessu powiedział rzecznik rząduW jaki sposób jest odmrażana polska gospodarkaJak sytuacja wygląda w obozie Zjednoczonej Prawicy
Z tego artykułu dowiesz się:Branża gospodarcza wciąż nie doczekała się luzowania obostrzeńCo musi się wydarzyć, by został złożony pozew zbiorowy przeciwko państwuJakie straty branża poniosła wskutek restrykcji
Z tego artykułu dowiesz się:Jaką pomoc dla gastronomii szykują samorządowcyCzy będzie ona przydatnaJakie miasta w Polsce dotychczas wyszły z taką inicjatywą
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego Schronisko Smaków kończy współpracę z popularną restauratorkąJakie dalszy plany ma lokalCo o buncie przedsiębiorców mówiła Magda Gessler
Z tego artykułu dowiesz się:Kiedy we Włoszech otworzy się gastronomiaCo o luzowaniu obostrzeń myślą eksperciIle Włochów jest zakażonych koronawirusem
Z tego artykułu dowiesz się:Gastronomia pozostanie zamknięta co najmniej do połowy lutegoBranża zapowiada pozew zbiorowy przeciw Skarbowi PaństwaDlaczego kolejny termin przedłużenia obostrzeń jest dla branży szczególnie bolesny
Z tego artykułu dowiesz się:Czym zajmuje się sieć CofixJakie plany ma firma względem polskiego rynkuW jakich innych krajach spółka otwiera lokale
Z tego artykułu dowiesz się:Dominium i Dominos łaczą siły,Na jakie atrakcje będą mogli liczyć miłośnicy pizzy,Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej.
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego restauracje otwierają się pomimo obostrzeńJaką pomoc restauratorom zaoferowali radcy prawniW jakich lokalach można zjeść na miejscu
Z tego artykułu dowiesz się:W jakiej kondycji jest polska gastronomiaZ jakimi trudnościami będą zmagali się przedsiębiorcy po pandemiiJakie działania podejmują obecnie
Z tego artykułu dowiesz się:Jak gastronomia znosi kryzysJaką historię ma Gospoda pod Modrym FartuchemNa jaki krok zdecydowali się restauratorzy
Z tego artykułu dowiesz się:Działalność lokali gastronomicznych została ograniczona od 24 październikaKiedy można spodziewać się ponownego otwarcia lokaliJak premier ocenia przestrzeganie przez Polaków obostrzeń w święta i Sylwestra
Z tego artykułu dowiesz się:Jaką propozycję miał marszałek BrzezinJakie produkty można kupić od lokalnych producentówJak dowiedzieć się o lokalnych prodtukach