Producenci żywności i miłośnicy tradycyjnej diety sprzeciwiają się popularnemu w ostatnich latach zjawisku nazywania dań wegetariańskich i wegańskich w sposób charakterystyczny dla potraw mięsnych. Część z nich żąda nawet zakazu sprzedaży produktów roślinnych w sposób nawiązujący do mięsa. Właśnie wydano orzeczenie TSUE w tej sprawie.
Gdy dodajemy przyprawy do potraw, posiłkujemy się najczęściej przepisem. Bywa, że stosujemy metodę „na oko”. Najważniejsze, żeby zgadzał się smak i zapach. A może co innego powinno nas interesować — na przykład skład? W jednej z przypraw już odkryto znaczące ilości szkodliwego związku, który w nadmiarze prowadzić może do powikłań.
Ważny apel Głównego Inspektora Sanitarnego do mieszkańców terenów dotkniętych powodzią. Chodzi o spożywanie pokarmów, które miały kontakt z wodą powodziową. Szef GIS przypomina, że nie wolno tego robić, nawet jeżeli mamy żywność w hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Paweł Grzesiowski wyjaśnił, czym grozi takie działanie. Mówi też, co należy zrobić ze skażoną żywnością.
Niepokojące informacje dla konsumentów, którzy w ostatnim czasie kupili ten rodzaj wędlin. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu groźnej bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii popularnego produktu marki Krakus. Bakteria jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób starszych. Jak rozpoznać produkt objęty ostrzeżeniem?
Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż, z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produkcji, dzięki czemu może zapewnić konsumentów, że na każdym etapie zadbano o najwyższe standardy jakościowe.
Rząd pracuje nad nowelizacją ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Polacy zapłacą wyższe kary, pojawią się także nowe obowiązki. W jednym przypadku kara wyniesie nawet 5 tysięcy złotych. Kto i kiedy będzie musiał zapłacić?
Sieć Auchan wydała pilny komunikat do wszystkich klientów. Chodzi konkretnie o jeden z produktów, który został wycofany ze sprzedaży. Auchan apeluje, by zachować szczególną ostrożność, nie spożywać tego konkretnego produktu i zwrócić go do sklepu.
Po długim czasie do Biedronki powróciły popularne produkty, uwielbiane przez wielu Polaków . Okazuje się, że ceny tych artykułów są niemałe, co nie spodobało się klientom. Przedstawiamy szczegóły.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie popularnych chipsów. Partia słonej przekąski została wycofana ze sprzedaży. Warto zapoznać się z komunikatem, bo produkt zawiera alergen, który może być groźny dla osób uczulonych. Przedstawiamy szczegóły.
Klienci podczas wizyty w sklepie powinni zwracać uwagę na termin ważności produktów, które chcą kupić. Czasami zdarza się bowiem, że na półkach tkwi przeterminowana żywność. Co zrobić, gdy przypadkowo do naszej lodówki trafi jednak takie jedzenie? Wyjaśniamy.
We wtorek, 12 marca Ministerstwo Finansów poinformowało, że zerowa stawka VAT na żywność nie zostanie przedłużona. Oznacza to, że ceny w sklepach będą wyższe, a Polacy będą płacić więcej za zakupy spożywcze. Wiadomo, jak zmienią się ceny podstawowych produktów. Przedstawiamy szczegóły.
Ministerstwo Finansów właśnie poinformowało, że zerowy VAT na żywność nie zostanie przedłużony. W praktyce oznacza to, że stawki powrócą do stanu, który obowiązywał przed wprowadzeniem tarczy antyinflacyjnej. Ceny żywności pójdą w górę.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że popularne chipsy znikną ze sklepowych półek. Z komunikatu wydanego przez GIS dowiadujemy się, że produkt może być niebezpieczny dla zdrowia, z powodu wysokiej zawartości rakotwórczej substancji.
Brytyjska agencja, która zajmuje się bezpieczeństwem żywności, podniosła alarm w sprawie mięsa sprzedawanego w tym kraju. Jak się niestety okazuje, chodzi o mięso pochodzące z Polski, w którym miała zostać wykryta salmonella.
Jeden z polskich produktów podbił zagraniczny rynek i stał się wielkim hitem w Chinach. Zaledwie kilka lat temu nawet nie był znany na rynku chińskim, a teraz wyroby mleczarskie z Polski możemy znaleźć na półkach wielu sklepów.
Bardzo niepokojąca informacja płynie z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Zostało opublikowane ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów dostępnych w sklepach. Jego spożycie może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ostatnio mieszkańcy Chin z coraz większym entuzjazmem sięgają po sery. Ten tradycyjny produkt zachodniej kuchni zyskuje na popularności wśród Chińczyków, którzy coraz chętniej odkrywają jego wyjątkowe walory smakowe oraz korzyści zdrowotne.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed mąką z ciecierzycy jednego z producentów. W składzie znajduje się składnik, którego nie wymieniono na etykiecie, a który może stanowić potencjalne zagrożenie zdrowia. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży.
W piątek 28 lipca Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem ta informacja powinna zainteresować klientów Biedronki, gdyż w jednej z partii znanego produktu wykryto wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych. Spożycie tego produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia dzieci.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o stwierdzeniu bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.
Preferencje zakupowe Polaków są jednoznaczne - dla 84% z nich, mięso odgrywa istotną rolę w codziennej diecie, a aż 90% spożywa je dość często. Pomimo rosnącej świadomości ekologicznej i coraz łatwiejszego dostępu do roślinnych alternatyw, eksperci twierdzą, że zainteresowanie mięsem nie słabnie.
Klienci sieci Biedronka będą mogli kupić jedzenie taniej. Sieć poszerzyła współpracę z Good To Go i zamierza oferować paczki z niespodzianką w kilkuset swoich placówkach.
Święta Wielkanocne dobiegają końca. Zdarza się, że przygotowaliśmy za dużo jedzenia na tę okazję. Zamiast wyrzucać produkty można przekazać do jadłodzielni.
Politycy Solidarnej Polski zamierzają przygotować “ustawę antyrobakową”. Chcą by każdy produkt spożywczy zawierający białko owadów był rzetelnie oznaczony. Produkty wytwarzane z owadów są jednak już od dawna wykorzystywane w branży spożywczej.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu partii ziemniaków sprzedawanych w Lidlu. Uznano, że ze względu na obecność pestycydów ich spożycie może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
W 2022 roku polska żywność zyskała na światowym rynku, osiągając historycznie najwyższy wynik, jeżeli chodzi o wartość eksportowanych produktów. W ciągu ostatniego roku sprzedaż na zagraniczne rynki wzrosła aż o 27%.Eksport polskiej żywności jest obecnie bardziej zróżnicowany niż kiedykolwiek wcześniej. Wśród najważniejszych eksportowych produktów znajdują się owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso.
Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego odkryli niepokojące zachowanie jednego z warzyw. Przez swoje korzenie pobierało ono z ziemi szkodliwe substancje uwalniane z opon. Odkryli także, że roślina je przetwarza i wydziela nieznane dotąd substancje.Badania przeprowadzili specjaliści z Uniwersytetu Wiedeńskiego, którzy wyniki swoich eksperymentów opisali w periodyku “Environmental Science & Technology”. Chcieli sprawdzić, czy przenoszone przez wiatr i wodę fragmenty opon niewidoczne gołym okiem mogą przenikać do roślin uprawnych.
Z Barometru Providenta wynika, że niemal dwie trzecie Polaków zamierza zrobić przetwory na zimę. Oprócz ich walorów smakowych dodatkową motywacją są drastycznie rosnące ceny żywności.