Z tego artykułu dowiesz się:Jak w ostatnich latach kształtowała się cena chlebaZ czego wynika ta podwyżkaJak na przestrzeni ostatnich lat zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków
Z tego artykułu dowiesz się:Do kiedy obowiązuje promocja w BiedronceJakie warunki trzeba spełnić, by odebrać 12 darmowych piwJakie promocje przygotowała dla swoich klientów
Z tego artykułu dowiesz się:Kiedy wypada tłusty czwartek 2021Ile pączków zjada statystyczny PolakJaka jest geneza pączkowej tradycji
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego ceny zbóż stale rosnąIle kosztuje tona pszenicyCo przyczynia się do wzrostu cen mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:Jakie regulacje planują wprowadzić CzechyW jaki sposób Polska ucierpi na czeskich przepisachCzy istnieje szansa na zablokowanie zmian
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego belgijska stacja dostała grzywnęCo na temat całej sprawą są prozwierzęcy aktywiściJakie były skutki afery wegańskiej
Z tego artykułu dowiesz się:Jaki produkt nie spełnia normJakie działania podjęła firma i GISDo czego może prowadzić spożycie wadliwego artykułu
Z tego artykułu dowiesz się:Jaka jest najdroższa kawa świataJakie są inne równie drogie ziarnaZ czego wynika ich wysoka cena
Z tego artykułu dowiesz się:Jaki jest największy eksporter żywności na świecieJakie produkty dostarczają rekordziściIle produktów eksportuje Polska
Z tego artykułu dowiesz się:Które sektory rolnictwa najlepiej zniosły pandemięIle były warte dostawy polskiej żywności za granicęJakie problemy dotykały rolników w tym roku
Z tego artykułu dowiesz się:Jakie zmiany zaszły w odżywianiu Polaków,Ile średnio przytyli Polacy w 2020 r.,Jak pandemia wpływa na uzależnienia.
Ministrowie odpowiedzialni za rybołówstwo z państw UE położonych nad Morzem Bałtyckim porozumieli się co do limitów połowowych na przyszły rok. Na stoły trafi zdecydowanie mniej dorszy i śledzi. Co to oznacza dla gospodarek, rybaków i konsumentów?
Kurczaki z drukarek 3D nie są obcą technologią dla KFC. Dlatego też firma postanowiła zainwestować w to innowacyjne rozwiązanie. Wszystko spowodowane jest coraz poważniejszym zagrożeniem, że wkrótce na świecie zabraknie mięsa. KFC rozpoczęło ścisłą współpracę z rosyjską firmą z branży biotechnologicznej 3D Bioprinting Solutions.
Przemysław Terlecki: Ten wywiad chciałbym zacząć od rzeczy, która Tobie, jako piwowarowi Browaru Jana jest z pewnością jedną z bliższych. Mam ze sobą książkę „Browary w Polsce”, a w niej na stronie 150 opisany jest właśnie Browar Jana. Znalazłem tutaj Wasze motto: „dobre piwo łączy dobrych ludzi”. O tyle o ile pojęcie „dobry człowiek” można definiować na tyle sposobów, na ile jest ludzi, to jak Wy w Browarze Jana definiujecie pojęcie „dobre piwo”? Polegacie na jakimś wyjaśnieniu, jak chociażby to, które zaproponowało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych, czy macie na to swoją koncepcję?Adam Jakubowski: My nawet ostatnio mieliśmy w pracy taką dyskusję na ten temat – jak możemy siebie zdefiniować? Główne, co na przyszło na myśl to, że nie polegamy na żadnych gotowych definicjach, jak chociażby ta wspomniana PSBR. Prowadzi to bowiem do pewnych podziałów. Dla nas najważniejszym elementem, który odróżnia browar rzemieślniczy od browaru koncernowego i piwo rzemieślnicze od koncernowego, jest człowiek. Dla mnie to kwintesencja kraftu i jego definicja. Za każdym piwem kraftowym stoi bowiem człowiek – on ma twarz, ma nazwisko, z nim można przybić pionę, można porozmawiać, można zwrócić się z problemem, zwrócić się z pomysłem. To właśnie jest kraft, rzemiosło. Zresztą, jak sama nazwa mówi - „rzemiosło”, czyli udział w procesie twórczym musi brać rzemieślnik, człowiek odpowiedzialny za pieczołowite przygotowanie danego wyrobu – w tym wypadku piwa.
Restauracje znalazły się pod lupą Inspekcji Handlowej. Ta weryfikowała, czy to co otrzymujemy na talerzach jest zgodne z obietnicami składanymi w menu. Wyniki są zatrważające, a skala wykrytych nieprawidłowości przechodzi wszelakie oczekiwania. Nikt nie spodziewał się, że jest aż tak źle. Rezultaty badań urzędników zatrważają.
Cukier mogą czekać podwyżki cen. Produkt ten - niewątpliwie podstawowy - przeżywa teraz zawirowania związane z ciężką sytuacją na plantacjach. Jak podaje bowiem portal Polsat News, uprawy buraka cukrowego, który jest gwarantem pozyskania cukru, mają się raczej kiepsko. Winne wszystkiemu są kolejne plagi urodzaju, które trapią polskie rolnictwo w 2020 roku. Najpierw przyszła epidemia koronawirusa, która szybko zaczęła wpływać negatywnie na gospodarkę. Następnie coraz wyraźniej znać o sobie dawała susza, o której wiadomo już, iż zostanie z nami po pandemii wirusa z Wuhan. Teraz - na domiar złego - plantatorzy buraków cukrowych informują o ataku szarka komośnika. Ten szkodnik buraków już sieje spustoszenie na polach.Niestety rolnicy bezradnie rozkładają ręce. Polsat News podaje bowiem, że podstawowa metoda walki ze szkodnikiem, jaką były opryski, nie daje rezultatów. Natomiast problem jest poważny i z każdym dniem zyskuje na znaczeniu. Jak wskazuje Edmund Kawka, zastępca dyrektora ds. surowcowych Krajowej Spółki Cukrowej w Oddziale Werbkowice, w ciągu jednej doby szarek komośnik przy odpowiedniej liczebności niszczy całe plantacje. - Jest to tak żarłoczny szkodnik, że dosłownie w ciągu doby potrafi zniszczyć kilkuhektarową plantację. Mówimy oczywiście nie o jednym osobniku, bo są ich bardzo duże nasilenia - na metrze kwadratowym spotyka się 3, 5, 10 osobników - mówi Kawka.