Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > żywność

Żywność

Dostawy żywności w pandemii
02.01.2021 01:00 Jedna rzecz koronawirusowi się nie udała. Dostawy nadal mają się dobrze

Z tego artykułu dowiesz się:Które sektory rolnictwa najlepiej zniosły pandemięIle były warte dostawy polskiej żywności za granicęJakie problemy dotykały rolników w tym roku

Odżywianie w dobie pandemii
25.12.2020 01:00 Pandemia złych nawyków. Koronawirus diametralnie zmienił sposoby odżywiania

Z tego artykułu dowiesz się:Jakie zmiany zaszły w odżywianiu Polaków,Ile średnio przytyli Polacy w 2020 r.,Jak pandemia wpływa na uzależnienia.

Dorsze i śledzie
20.10.2020 02:00 Tegoroczna Wigilia bez tradycyjnych ryb? Unijni politycy zdecydowali o zakazie połowu

Ministrowie odpowiedzialni za rybołówstwo z państw UE położonych nad Morzem Bałtyckim porozumieli się co do limitów połowowych na przyszły rok. Na stoły trafi zdecydowanie mniej dorszy i śledzi. Co to oznacza dla gospodarek, rybaków i konsumentów?

Kurczaki 3D w KFC
21.07.2020 02:00 Czy to możliwe? KFC poda klientom kurczaki z drukarki 3D. Wszystko z jednego powodu

Kurczaki z drukarek 3D nie są obcą technologią dla KFC. Dlatego też firma postanowiła zainwestować w to innowacyjne rozwiązanie. Wszystko spowodowane jest coraz poważniejszym zagrożeniem, że wkrótce na świecie zabraknie mięsa. KFC rozpoczęło ścisłą współpracę z rosyjską firmą z branży biotechnologicznej 3D Bioprinting Solutions.

Restauracje oszukują na masową skalę
09.07.2020 02:00 Skandaliczne wyniki kontroli. Większość restauracji oszukuje klientów

Restauracje znalazły się pod lupą Inspekcji Handlowej. Ta weryfikowała, czy to co otrzymujemy na talerzach jest zgodne z obietnicami składanymi w menu. Wyniki są zatrważające, a skala wykrytych nieprawidłowości przechodzi wszelakie oczekiwania. Nikt nie spodziewał się, że jest aż tak źle. Rezultaty badań urzędników zatrważają.

Browar Jana
09.07.2020 02:00 Deser w płynie nowym obliczem piwa. Ale nie każdy browar chce go warzyć

Przemysław Terlecki: Ten wywiad chciałbym zacząć od rzeczy, która Tobie, jako piwowarowi Browaru Jana jest z pewnością jedną z bliższych. Mam ze sobą książkę „Browary w Polsce”, a w niej na stronie 150 opisany jest właśnie Browar Jana. Znalazłem tutaj Wasze motto: „dobre piwo łączy dobrych ludzi”. O tyle o ile pojęcie „dobry człowiek” można definiować na tyle sposobów, na ile jest ludzi, to jak Wy w Browarze Jana definiujecie pojęcie „dobre piwo”? Polegacie na jakimś wyjaśnieniu, jak chociażby to, które zaproponowało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych, czy macie na to swoją koncepcję?Adam Jakubowski: My nawet ostatnio mieliśmy w pracy taką dyskusję na ten temat – jak możemy siebie zdefiniować? Główne, co na przyszło na myśl to, że nie polegamy na żadnych gotowych definicjach, jak chociażby ta wspomniana PSBR. Prowadzi to bowiem do pewnych podziałów. Dla nas najważniejszym elementem, który odróżnia browar rzemieślniczy od browaru koncernowego i piwo rzemieślnicze od koncernowego, jest człowiek. Dla mnie to kwintesencja kraftu i jego definicja. Za każdym piwem kraftowym stoi bowiem człowiek – on ma twarz, ma nazwisko, z nim można przybić pionę, można porozmawiać, można zwrócić się z problemem, zwrócić się z pomysłem. To właśnie jest kraft, rzemiosło. Zresztą, jak sama nazwa mówi - „rzemiosło”, czyli udział w procesie twórczym musi brać rzemieślnik, człowiek odpowiedzialny za pieczołowite przygotowanie danego wyrobu – w tym wypadku piwa.

biznes-info-640x433
01.05.2020 02:00 Cukier u progu ogromnej podwyżki. Plantacje giną w ciągu doby, tradycyjne metody już zawiodły

Cukier mogą czekać podwyżki cen. Produkt ten - niewątpliwie podstawowy - przeżywa teraz zawirowania związane z ciężką sytuacją na plantacjach. Jak podaje bowiem portal Polsat News, uprawy buraka cukrowego, który jest gwarantem pozyskania cukru, mają się raczej kiepsko. Winne wszystkiemu są kolejne plagi urodzaju, które trapią polskie rolnictwo w 2020 roku. Najpierw przyszła epidemia koronawirusa, która szybko zaczęła wpływać negatywnie na gospodarkę. Następnie coraz wyraźniej znać o sobie dawała susza, o której wiadomo już, iż zostanie z nami po pandemii wirusa z Wuhan. Teraz - na domiar złego - plantatorzy buraków cukrowych informują o ataku szarka komośnika. Ten szkodnik buraków już sieje spustoszenie na polach.Niestety rolnicy bezradnie rozkładają ręce. Polsat News podaje bowiem, że podstawowa metoda walki ze szkodnikiem, jaką były opryski, nie daje rezultatów. Natomiast problem jest poważny i z każdym dniem zyskuje na znaczeniu. Jak wskazuje Edmund Kawka, zastępca dyrektora ds. surowcowych Krajowej Spółki Cukrowej w Oddziale Werbkowice, w ciągu jednej doby szarek komośnik przy odpowiedniej liczebności niszczy całe plantacje. - Jest to tak żarłoczny szkodnik, że dosłownie w ciągu doby potrafi zniszczyć kilkuhektarową plantację. Mówimy oczywiście nie o jednym osobniku, bo są ich bardzo duże nasilenia - na metrze kwadratowym spotyka się 3, 5, 10 osobników - mówi Kawka.

biznes-info-640x433
08.03.2020 01:00 Żabka wprowadza rewolucję żywieniową. Nowe hot dogi już odbiły się szerokim echem

Żabka w opublikowanym w czwartek komunikacie prasowym podkreśla, że wprowadzenie do oferty bezmięsnych hot dogów, to dowód na to, że sieć zauważa zmieniające się trendy w żywieniu.- Rozwijamy się dla naszych klientów zauważając zmieniające się trendy w żywieniu. Coraz więcej osób z różnych względów, decyduje się na ograniczenie czy całkowitą rezygnację z mięsa w swojej diecie. Stworzyliśmy bezmięsną wersję hot doga jako alternatywę dla wszystkich, którzy chcą zjeść popularną pożywną przekąskę na ciepło bez mięsa, na bazie składników roślinnych – podkreśla Jerzy Roguski, Dyrektor Handlowy w firmie Żabka Polska.